Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.Љ./М.В. [ RTCG ]

08. 11. 2023. 13:04 >> 15:42
1

BRISEL

Predloženo otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom

Izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan predstavljeni su danas u Briselu a istaknuto je da Crna Gora ostaje umjereno spremna za primjenu pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u oblasti pravosuđa i osnovnih prava.

Na konferenciji povodom predstavljanja izvještaja govorili su predsjednica EK Urusla fon der Lajen i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

Prema najnovijem planu rasta za Zapadni Balkan, Evropska komisija čvrsto vjeruje da proširenje ostaje ključna politika Evropske unije, a posebno da je punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU u političkim, bezbjednosnim i ekonomskim interesima Unije.

Fon der Lajen je izjavila da je danas istorijski dan, jer deset godina od događaja na Majdanu, Evropska komisija predlaže otvaranje pregovore o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom.

Kolegijum Evropske komisije donio je odluku da pregovori sa Bosnom i Hercegovinom počnu kada se ispune određeni uslovi usklađenosti sa kriterijumu o članstvu, odnosno da se Savjetu EU predloži i odobravanje Gruziji status zemlje kandidata pod uslovom ispunjenja određenih uslova.

Kada je riječ o Moldaviji, ona je predmet stalnih destabilizacija i suočena sa sajber ratom, upozorila je.

"U ovim vremenima proširenje nam daje jači glas u svijetu. To je jedinstvena prilika i za nas i zemlje kandidate", zaključila je predsjednica EK. 

Prema planu rata za Zapadni Balkan, ekonomska konvergencija suštinski je element za približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU, ali trenutno nivo i brzina konvergencije između Zapadnog Balkana i EU nisu zadovoljavajući - bilo u smislu reformskih procesa ili socio-ekonomske integracije. 

U tom smislu, Komisija predlaže novi plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan na četiri stuba, čiji je cilj unapređenje ekonomske integracije sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, usklađivanjem Zapadnog Balkana sa pravilima jedinstvenog tržišta, jačanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz Zajedničko regionalno tržište na osnovu pravila i standarda EU, te ubrzavanje temeljnih reformi, uključujući i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz reformu i rast.

Fon der Lajen je rekla da je posebno zabrinuta zbog stanja u BiH, jer je RS donijela niz protivustavnih zakona. 

"Tu će Evropska komisija izvijestiti o napretku u martu naredne godine", kazala je Fon der Lajen. 

Evropski komesar Oliver Varhelji kazao je da treba dati prednosti članstva zemljama i prije nego što pristupe.

"To je odgovor na traženje država članica početkom ove godine, ali i nastavak onoga što smo započeli da radimo 2020. kada smo usvojili novu metodologiju proširenja", kazao je Varhelji.

Po godišnjem izvještaj EK za Crnu Goru, naša zemlja je ostala umjereno spremna za primjenu pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, u toj oblasti ostvarila ograničen napredak u cjelini.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније