Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

10. 11. 2023. 20:35 >> 20:44

IVANOVIĆ - GERAPETRITIS

Grčka će nastaviti da pruža podršku CG u ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva

Grčka će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenih vanjskopolitičkih ciljeva, kazao je šefom diplomatije Republike Grčke Georgios Gerapetritis.

On je to kazao u telefonskom razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Gerapetritis je čestitao crnogorskom kolegi stupanje na dužnost i istakao da će Grčka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenih vanjskopolitičkih ciljeva. Kazao je da su Grčka i Crna Gora prijatelji, partneri i saveznici i da će, na tim temeljima, nastaviti da jačaju veze i dijalog u narednom periodu.

"Sa tim u vezi, obostrano je ocijenjeno da postoji prostor za jačanje bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i da dvije zemlje njeguju bliske i sadržajne odnose, što dokazuje i intenzivan politički dijalog", navodi se u saopštenju.

Posebno je, kako se dodaje, istaknuto aktivno savezništvo u NATO-u, uz zahvalnost na ulozi Grčke u pogledu zaštite crnogorskog vazdušnog prostora, kao i u domenu vojnog obrazovanja, gdje Crna Gora i Grčka ostvaruju dugogodišnju intenzivnu saradnju.

"Crna Gora cijeni prijateljske odnose i sadržajnu saradnju sa Grčkom, kao saveznikom i zemljom koja snažno podržava naš evropski put" kazao je Ivanović.

Dodao je i da će Grčka politička i ekspertska podrška biti značajna za nastavak reformi u okviru integracionog procesa koje su pred našom zemljom.

Kako se navodi u saopštenju, šef crnogorske diplomatije upoznao je ministra Gerapetritisa sa ključnim vanjskopolitičkim ciljevima 44. Vlade Crne Gore, zasnovanim na naporima ka ostvarenju punopravnog članstva u EU i kredibilnom članstvu u NATO-u, kao i jačanju dobrosusjedskih odnosa i aktivnijem angažmanu na multilateralnom planu. Pored toga, kako je kazao ministar, u fokusu će biti dinamiziranje kulturne, naučne i digitalne diplomatije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније