Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

11. 11. 2023. 12:28 >> 13:28

SASTANAK SA KOPRIVICOM

Lumberg: Ostvarivanjem ciljeva održivog razvoja napredujete ka EU

"Ako Vlada bude postizala dobre rezultate u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, uporedo ćete ostvarivati i progres na putu pristupanja EU. U tome se ogleda uspjeh našeg zajedničkog djelovanja", kazao je rezidentni koordinator sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg.

On je tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momom Koprivicom istakao da su u UN ponosni na partnerstvo koje imaju sa Crnom Gorom, kao i da se, iako je relativno nova članica, Crna Gora pokazala kao vrlo aktivna.

"Kandidovala se i za članstvo u Savjetu bezbjednosti 2026, što znači da preuzima na sebe taj izazov da bude lider. Kako je ključni cilj Ujedinjenih nacija da pomogne Crnoj Gori da realizuje Agendu 2030 i u potpunosti realizuje ciljeve održivog razvoja, interesantan je podatak koji je pokazala naša analiza, da od ukupno 17 ciljeva, među kojima 169 operativnih zadataka čak 109 se poklapa sa ciljevima koje Crna Gora mora da ostvari da bi postala članica EU. Svjestan da je EU važan strateški cilj Crne Gore, to samo znači da ako vaša Vlada bude postizala dobre rezultate u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, uporedo ćete ostvarivati i progres na putu pristupanja EU. U tome se ogleda uspjeh našeg zajedničkog djelovanja", poručio je Lundberg.

Koprivica je kazao da će novoformirana 44. Vlada Crne Gore predano i posvećeno raditi na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja koji se, kako je naveo, umnogome poklapaju sa našom težnjom da budemo sljedeća članica Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, Lundberg je čestitao Koprivici na preuzimanju važne i odgovorne funkcije, nudeći svesrdnu pomoć pri relizaciji zajedničkih ciljeva.

"Novoformirana Vlada želi da sačuva osnovne spoljno-političke prioritete Crne Gore - kredibilno ostvarivanje prava i obaveza iz članstva u NATO-u i pristupanje Evropskoj uniji i u skladu sa tim je postavila značajan set ciljeva kad je u pitanju institucionalna reforma, odnosno jačanje kapaciteta organa zaduženih za vladavinu prava i reformu pravosudnog i antikorupcijskog zakonodavstva. Želimo da unaprijedimo i usavršimo naš pravni sistem i da implementiramo sve one preporuke koje se tiču borbe protiv korupcije, što je definisano i kao prioritet u expozeu premijera i samim tim predstavlja putokaz ove Vlade", kazao je Koprivica.

On je kazao i da je najbolji rad onaj koji počiva na uvažavanju uporenih modela i iskustava.

"U tom smislu bi nam značila vaša pomoć, posebno kad je u pitanju nadogradnja pravnog okvira za zaštitu i sprovođenje ljudskih i manjinskih prava i kad je u pitanju anti-korupcijski pravni okvir. Jedan od naših ključnih prioriteta je i izrada Strategije za borbu protiv korupcije i želimo da je baziramo na najboljem iskustvu sa međunarodnih instanci", kazao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније