Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Нена Драшковић [ Radio Crne Gore ]

14. 11. 2023. 06:45 >> 14:15

RIJEČ STRUKE

"Vrhovni tužilac ne bi trebalo da bude degradiran"

Ponovo je pred Tužilačkim savjetom dilema mogu li vrhovni državni tužioci nakon prestanka mandata da ostanu da rade kao tužioci u Vrhovnom državnom tužilaštvu. Dok dio stručnjaka dijeli mišljenje aktuelnog ministra pravde da nema pravnog, dodaju, ni etičkog utemeljenja da VDT nakon isteka mandata radi u Vrhovnom državnom tužilaštvu, drugi pak smatraju da je degradirajuće da vršilac dužnosti nakon isteka mandata bude vraćen u neko niže tužilaštvo. Ukazuju i na loše definisano zakonsko rješenje.

Tužilački savjet vjerovatno će se na sjednici u petak baviti pitanjem budućeg statusa vršilaca dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Da li nakon prestanka mandata mogu da ostanu da rade kao tužioci u vrhovnom državnom tužilaštvu ukoliko to zatraže? Za advokata Damira Lekića nema dileme. Jasno je to, kaže, i zakonski definisano, te da svako drugo rješenje ne bi bilo dobro.

"Zakon koji propisuje tu materiju jasno kaže da vrhovni državni tužilac koji istekne mandat, a isti mu ne bude produžen, isti će biti raspoređen kao državni tužilac u vrhovnom državnom tužilaštvu. Velika je privilegija biti vrhovni državni tužilac. Znate, to nije baš ni jednostavno, ni lako. I ta lica uživaju u određene privilegije i sad bi bilo po meni degradirajuće da ih vrate na neka mjesta, recimo ako su se povukli iz nižih tužilaštava", kazao je Lekić.

I pravnik Veselin Radulović, mišljenja je da nije logično ni ispravno da vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca nakon isteka v.d. stanja bude, kako kaže, degradiran i vraćen u neko niže tužilaštvo. Problem vidi u loše definisanom zakonskom rješenju.

"Ja mislim da nije dobro to rješenje koje ostavlja mogućnost da se za vršioca dužnosti VDT-a bira bilo ko, osim nekog tužioca koji već radi u VDT-u. I tako je otvoren put da iz tih nižih tužilaštava, kako se i desilo već dva puta, tužioci dolaze na tu poziciju i to je otvorilo i ovaj dalji put da oni ostaju u Vrhovnom državnom tužilaštvu i na neki način napreduju bez sprovođenja uobičajene procedure za napredovanje državnih tužilaca", smatra Radulović.

Kako nismo uspjeli dobiti mišljenje nekog od sadašnjih članova tužilačkog savjeta, pitali smo bivše.

Velimir Rakočević ocjenjuje da nije ni zakonski ni etički da vršilac dužnosti VDT-a odmah nakon isteka mandata bude raspoređen u vrhovno državno tužilaštvo.

"Zato što ne postoji ni jedan pozitivni propis koji daje tu mogućnost, dakle ne postoji pravni osnov, a druga stvar nije u redu sa etičkog aspekta zbog toga što se na taj način narušava jednakost svih pred zakonom. Dakle, ako želimo biti društvo jednakih šansi onda možemo napredovati isključivo na osnovu objektivnih i mjerljivih kriterijuma", ocijenio je Rakoćević.

Da bi neko došao do krovne tužilačke organizacije, mora proći određene faze i konkurisati pod istim uslovima, zaključuje Rakočević.

Svako favorizovanje, kaže, narušava pravnu sigurnost, to jest jednakost svih pred zakonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније