Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 12. 2023. 08:13 >> 08:39
5

BRAJUŠKOVIĆ POPOVIĆ

"Nema razloga za bojkot popisa"

Demografkinja Mileva Brajušković Popović ocijenila je da je društvo u ozbiljnom problemu kada u ovakvoj atmosferi dočekujemo popis stanovništva i što tome pristupamo sa aspekta nacije, vjere i jezika. Magistar informatike i telekomunikacija Dejan Abazović poručio je da, sa informatičke strane, pitanje softvera za popis nije komplikovano, te da nema potrebe da se ta priča politizuje.

Brajušković Popović je u Jutarnjem programu TVCG istakla da bi voljela da političari sa istim žarom pregovaraju i o drugim pitanjima i problemima.

"Realnost je pokazala da popisa neće biti bez saglasnosti i potpisa političara. Do sada nijesam imala priliku da čujem adekvatan odgovor po pitanju veliki broj stranaca, šta ako popis pokaže da nas ima 700.000 hiljada... Brojna su pitanja koja nas okupiraju van jezika, vjere i nacije", kazala je demografkinja i pozdravila odluku premijera o dijalogu.

Smatra da trenutno nema razloga za bojkot popisa.

"Važno je da se svi odazovu zato što ćemo jedino tako dobiti kompletnu sliku kako bismo kreirali dalje politike", poručila je sagovornica TVCG.

Za struku softver nije zahtjevan

Abazović je istakao da ovog popisa, kao i mnogih drugih poslovnih procesa, nema bez IT-a. Što se rokova izrade softvera tiče, kaže da se to se više odnosi na administrativne procedure.

"Mi ni približno nijesmo razgovarali o problemima, na primjer, biračkog spisaka tokom izbora, a toliko se sporimo oko nečega što je po meni manje bitno..."

Da se informatičari pitaju, dodaje Abazović, popisa ne bi ni bilo.

"Naši registri sadrže sve podatke koji se obuhvataju popisom i da postoji povjerenje, podaci bi se iz njih izvlačili. Statistika bi u svakom trenutku trebala da ima podatke i informacije razmjenjivati na način na koji nam danas to tehnologija omogućava", kazao je on.

Dodaje da pitanje samog softvera sa informatičke strane nije toliko komplikovano.

"Ono što je najvažnije - svaka specifikacija se sastoji iz tehničkog i fnkcionalnog dijela. Tehnička je isključivo nadležnost Monstata, niko sa satrane ne može raditi tehničku specifikaciju ni iz razloga bezbjednosti, jer svi podaci se klasifikuju kao tajni u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Što se funkcionalne tiče, radi se po standardu i nemam dilemu da to može biti završeno do 3. decembra", rekao je Abazović za TVCG.

Nejasno je hoće li se u okviru tog funkcionalnog modula voditi evidencija o pristupu korisnika, što je opet posaebna, izdvojena baza.

U Nikšiću spremni za popis 

Marko Perućica, član OIK Nikšić, kazao je za TVCG da je u tom gradu sve spremno za popis. 

"Preduzeli smo sve aktivnosti da predstojeći popis protekne u najboljem redu. Oštinska popisna komisija izabrala ppopisivače i instruktire, raspodijelili popisne krugove. Sve spremno da popis u Nikšiću počne", kazao je on.

Perućica je saopštio i da je za teritoriju opštine Nikšić bilo potrebno 396 popisivača, uz 20 rezervnih, kao i 44 instruktora (četiri rezervna). Prijavilo se, kako je rekao, preko 400 popisivača. 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније