Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

08. 12. 2023. 10:53 >> 11:16
4

ROVČANIN

"Do kraja godine da se formira odbor za sveobuhvatnu reformu"

Drugi dan 16. Nacionalne antikorupcijske konferencije Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) posvećen je političkoj korupciji. Kroz dva radna panela razgovaraaće se o izbornoj reformi, primjeni postojećih zakona i međunarodnim iskustvima.

Panel 2: Da li postoji politička volja za promjenama?

Govore:

  • Vasilije Čarapić, poslanik Pokreta Evropa sad
  • Nikola Rovčanin, poslanik Demokrata
  • Admir Adrović, poslanik Bošnjačke stranke
  • Ana Novaković Đurović, poslanica GP URA

Čarapić kazao je da je primjer PES-a pokazao da neko ko je van parlamenta može da nakon izbora postane najjače parlamentarna stranka.

"Najjača paramentarna strana je naviše motivisana da promijeni izborno zakonodavstvo. Smatram da bez demokratizacije rada partija nema demokratizacije izbornog zakonodavstva. Treba iskoristiti momenat", poručio je poslanik PES-a.

Rovčanin kazao je da je od 2020. proteklo dosta vremena da bi se desile izborne reforme. 

"Parlamentarna većina prvi put je pržila ruku opoziciji da ima kontrolnu ulogu. Prethodnih 30 godina, vlast nije željela da odustane od određenih resursa kojim su obezbjeđivali političku prednost u svim kampanjama... Mogu zamisliti koliko novca nije ugledalo svjetlost dana..."

Na pitanje zašto nijesu nametali temu izborne reforme, poslanik Demokrata je odgovorio:

"Mi smo svojim primjerom i voljom pokazali upravo da želimo promjene. Mi u partiji nemamo kasu, poslujemo preko računa, imamo poizitivno mišljenje DRI-a, ne koristimo paralelna novčana sredstva... Ne opravdavam da se nije desila reforma, ali smo usmjereni da do kraja godine dođe do formiranja odbora za sveobuhvatnu reformu."

Važno je da se uključe svi akteri, kao i NVO, te da sve afere dobiju pravni epilog.

Adrović je ocijenio da svi subjekti iz prethodnih saziva parlamenta bili posvećeni drugim temama, kao i "opoziciju koja je bila u vlasti"...

"Nakon promjena 2020. imali smo velike razlike između opozicije i vlasti, pa je bilo skoro nemoguće da te dvije strane razgovaraju o temama koje bi unaprijedile ovu temu. Sada smo došli u situaciju da imamo posloženu političku strukturu na takav način da smo vidjeli, baš kod popisa, da je trenutak da se uđe u tu priču... Trebamo tražiti konsenzus i uvažiti ono što i opozicija milsili kako bi došli do kvalitetnijeg rješenja."

Poslanik Bošnjačke stranke smatra da je na partijama u vlasti da pokrenu pitanje izborne reforme.

Novaković Đurović kazala je da je izborna reforma bila prioritet 43. vlade, ali nijesu očekivali da će joj nepovjerenje biti izglasano nakon nekoliko mjeseci.

"Onemogućeno je bilo da o toj temu razgovaramo u parlamentu. Ovo pitanje ćemo riješiti jednostavno - brojna zakonska rješenja su prethodnih godina definisana. Mogli smo da vidimo prethodne tri godine gdje su rupe i propusti u tim zakonima, ali mislim da jje problem funkcionisanje institucija, tu mislim i na ASK, jer je do sada rad ove institucije pokazao da ćemo se više baviti statistikom nego suštinom."

Poslanica GP URA je dodala da bez reformi u institucijama, uključujući DIK, ova zakonska rješenja će biti upitna za demokratizaciju.

"Važan segment su i mediji i promjene u tom zakonodavstvu. Očekujem da brzo budu u parlamentu jer su i te kako vezani za proces kampanja i demokratizaciju prilika u Crnoj Gori. Prethodni izbori su nam pokazali da su neka oglašavanja prostor za zloupotrebu", kazala je ona.

Istakla je da su izbori 2020. godine pokazali da politička relnost može da iznenadi.

"Iako je činjenica da učešće crkve nije bilo formalno, bez dileme su korišćena od strane političkih partija. To su politička dešavanja koja su se dešavala i moramo pažljivo i precizno i u normi i u funkcionisanju institucija regulisati ova pitanja. Protiv sam uplitanja stranih faktora, a da ne govorimo o finansiranju", istakla je Novaković Đurović na konferenciji MANS-a.

Na prvom, uvodnom panelu, od 10:00 časova, govorili su:

  • Momo Koprivica, predsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju
  • Boris Pejović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore
  • Dejan Milovac, zamjenik izvršnog direktora MANS-a

Koprivica je saopštio da su dosadašnji pokušaji reforme izostali, te da bi bilo najbolje da se pristupi novom zakonu o finansiranju političkih partija od strane Vlade.

"Ta rješenja ne bi trebala da zavise od političkog dogovora. Partije jesu u konfliktu interesa kada je u pitanje finansiranje izbornih kampanja, a svakako je Vlada operativnija i u pogledu angažovanja ekperata. Najbolje bi bilo formirati ekspertsku grupu, ali uključiti i predstavnike vlsti parlamentarne opozicije", kazao je predsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Nelegalno finansiranje političkih subjekata i kampanja, ocijenio je, prva je faza političke korupcije.

"Takvo finansiranje služi za pokriće nelegalnih rashoda, što generiše i pravne i političke efekte... To rezultira kupovinom namještenih propisa i imamo ulaganje resursa u transfere koji ne stvaraju nove vrijednosti. Za 4. Vladu je prioritet reforma antikorupcijskog zakona i da se uvede red u finansiranje političkih subjekata i kampanja", istakao je Koprivica. 

Svi zajedno, dodao je, treba da podižemo svijest i kod birača o štetnosti nelegalnog finansiranje kampanja.

"Civilni sektor i zainteresovana javnost će imati iskrenog partnera u 44. Vladi. Reforma će se zasnivati na efikasnim iskustvima, ekspertskim rješenjima, uvažavanju Evropske komisije i OEBS-a", kazao je on.

Pejović je istakao da je neophodno usaglasti zakone, kao i podzakonske akte u ovoj oblasti.

"Omogućava se da novac u politici cirkuliše iza zatvorenih vrata, a politička korupcija postaje uobičajeni obrazac ponašanja. Regulatorni okvir u sadašnjem stanju ne osigurava pristup kako bi se obezbijedila transparentnost", kazao je on na konfrenciji MANS-a.

Naglašava da se ne smije zaboraviti ni jačanje kapaciteta i tranparentnosti Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

"Nedostatke u ovoj oblasti prepoznaju i izvještaji eksperata koji su u Crnoj Gori boravili i tokom predsjedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora", dodao je Pejović.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore kazao je da očekuje da će se nastaviti pozitivan trenda oko formiranja odbora za izbornu reformu.

"Politička volja postoji i raduje me što će se razgovarati ne samo o volji za reformom, već i o dobrim praksama", istakao je Pejović.

Milovac je ocijenio da na ovom polju nije bila dovoljna samo promjena vlasti 2020. 

"U prethodne tri godine imali smo nekoliko izbornih procesa i svi izbori koji sus e desili nakon 2020. realizovani su po pravilima koji su predstavljali trn u oku prethodnoj vlasti." 

Slučajeve političke korupcije, dodao je, uglavnom su otkrivale nevladine organizacije i mediji.

"Afera Koverta pretvorila s eu kompletan poraz, nemamo političku korupciju kao krivično djelo... Nijesmo imali dovoljno presedana koji bi druge odvratio od kršenja zakona... Kazne su toliko minorne, da se šalje poruka da se politička korupcija isplati", istakao je Milovac.

Ukazao je da su ukupni prihodi politčkih partija oko milion, dok su putni troškovi oko tri miliona.

"To je nešto što ASK nikad ne procesuira do kraja, tužilaštvo se time ne bavi..."

Milovac je istakao i brutalnu zloupotrebu državnih resursa i od prethodnih valda se očekivalo da se poveća kontrola tih procesa.

"Kriju se i brišu informacije ko je dobio stotine hiljada eura uoči izbora. Pozdravljamo incijativu da izvrna vlast ima svoju ulogu i odazvaćemo se pozivu", dodao je on.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније