Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

21. 12. 2023. 14:05 >> 17:31
1
Čitaj mi:

SAVJET

Smijenjen direktor AZLP-a Ivan Medojević

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Ivan Medojević smijenjen je danas, saznaje Portal RTCG.

Odluka je donijeta na današnjoj sjednici Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Dužnost direktora obavljaće u narednom periodu Čedomir Mitrović. 

Ivan Medojević je imenovan polovinom 2020. godine, a prije toga je bio dugogodišnji državni tužilac. 

Kako saznaje Portal RTCG, prema članu 58 Zakona o zaštiti ličnih podataka direktora Agencije imenuje Savjet Agencije, na osnovu javnog konkursa, na period od četiri godine.

Za direktora Agencije ne može biti imenovano lice koje ne ispunjava uslove da bude član Savjeta Agencije po ovom zakonu. Na osnovu toga je primijenjeno analogno tumačenje i kod razrešenja koje u clanu 55 kaze da predsjednik, odnosno član Savjeta Agencije može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan na lični zahtjev, zbog trajnog gubitka radne sposobnosti za obavljanje funkcije, ako prekrši obavezu čuvanja ličnih podataka.

Tu je i član 54 koji kaže da za predsjednika i člana Savjeta Agencije ne može biti imenovano lice koje je poslanik ili odbornik, članovi Vlade, ili lice koje je imenovala ili postavila Vlada Crne Gore, te funkcioner političke stranke (predsjednik stranke, član predsjedništva, njihov zamjenik, član izvršnog i glavnog odbora i drugi stranački funkcioner).

To se primjenjuje i ako je lice pravosnažno osuđeno za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, bez obzira na izrečenu sankciju ili je pravosnažno osuđeno za drugo krivično djelo na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, u periodu dok traju pravne posljedice osude.

Pravila važe i ako je na funkcije u Vladi imenovano lice koje je bračni drug ili su sa njima u srodstvu po prvoj liniji, u pobočnoj liniji do drugog stepena i u srodstvu po tazbini.

"Dakle kako je direktoru supruga imenovana od strane Vlade za savjetnicu potpredsjednika Vlade direktor je imao rok od 30 dana dana da podnese ostavku na osnovu člana 13 Zakona o sprječavanju korupcije jer mu je supruga imenovana 16.novembra i time su se ispunili uslovi po osnovu Zakona za zaštiti ličnih podataka da bude razriješen. Sve jasno i utemeljeno na zakonu", kazali su nam sagovornici iz Agencije. 

Savjet Agencije ima predsjednika i dva člana. Predsjednika i članove Savjeta Agencije imenuje Skupština Crne Gore, na prijedlog nadležnog radnog tijela.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je Željko Rutović, a članovi su Muhamed Đokaj i Zoran Vujičić. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније