Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J. [ Mina ]

12. 01. 2024. 14:50 >> 14:51
2

SDP

Državne institucije da zaštite ime i ugled Njegoša

Državne institucije, prije svega Vlada, Skupština i Ministarstvo kulture i medija, moraju zaštiti ime i ugled Petra II Petrovića Njegoša, crnogorskog vladara i vladike i jednog od najvećih pjesnika na južnoslovenskim jezicima, poručili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić rekao je da sramna predstava organizovana u Banja Luci 9. janura, na kojoj je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik dodijelio “Njegoševu nagradu” Mirku Pejčinu - Baji Malom Knindži, predstavlja jednu od najvećih uvreda za velikana koji je utemeljio crnogorsku kulturu i duhovnost, ali i državnost i samostalnost.

“Uzvišenost i genijalnost djela Vladike Rada su i razlog zbog kojeg najveća književna nagrada na ovim prostorima nosi njegovo ime, ali i što je Skupština Crne Gore proglasila dan njegovog rođenja Njegoševim Danom - državnim praznikom crnogorske kulture”, naveo je Stanić u saopštenju.

Kako je kazao, “opskurni, primitivni i ratnohuškački Mali Knindža, s druge strane, predstavlja suštu suprotnost filozofskim i duhovnim visinama na koje se Njegoš uspeo”.

Stanić je pozvao nadležne državne organe da što prije zaštite Njegoševo ime i nasljeđe od takvih, kako je rekao, prizemnih i šarlatanskih manipulacija i da pokrenu odgovarajuće postupke i prema institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) i entiteta RS.

“Pogotovo pozivamo one kojima su puna usta “Njegoševske Crne Gore” da stanu na put ovom besprizornom napadu na istorijsko, kulturno, duhovno, filozofsko, ali i moralno i kosmopolitsko nasljeđe koje u modernim vremenima baštinimo zahvaljući besmrtnom Radu Tomovu”, poručio je Stanić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније