Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

25. 01. 2024. 16:55 >> 16:55

RAZGOVARAO SA AMBASADOROM BUGARSKE

Koprivica: Opstrukcije neće dovesti u pitanje izbor VDT-a

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica kazao je da bilo kakva opstrukcija neće dovesti u pitanje pokazanu sposobnost Skupštine da postigne nacionalni konsenzus u pogledu izbora najviših pravosudnih zvaničnika, a najznačajniji takav izbor, je izbor vrhovnog državnog tužioca.

ŽKoprivica je to kazao tokom sastanka sa ambasadorom Bugarske u Crnoj Gori, Nj. E. Stefanom Dimitrovim.

Kako je saopšteno iz Vlade, Koprivica je najprije zahvalio ambasadoru na podršci koju Bugarska pruža Crnoj Gori.

"Posebno jer Crnu Goru i Bugarsku vežu istorijske veze, a ambasador se na početku razgovora zahvalio na lijepim riječima te čestitao formiranje Vlade i stupanje potpredsjednika na važnu funkciju", navodi se u saopštenju Vlade.

Potpredsjednik je, kako se navodi, istakao da su ciljevi 44. Vlade, vladavina prava i evropski napredak.

Koprivica je, kako se dodaje, naglasio da su već postignuti značajni rezultati i ostvarena važna pravosudna imenovanja, usvojeni su određeni reformski zakoni u oblasti antikorupcije i borbe protiv pranja novca, a postignut je, kazao je, i održiv dogovor o popisu.

"U kreiranoj atmosferi konsenzusa i dijaloga od presudnog značaja za reformu EU integracija i manifestaciju demokratske zrelosti institucija jeste dovršetak pravosudnih imenovanja, a to je izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu", kazao je Koprivica.

On je kazao da VD stanje onemogućava sveobuhvatnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, urušava nezavisnost institucija ali i otežava rad Specijalnog državnog tužilaštva, koje je u prethodnom periodu dalo nemjerljiv doprinos sveukupnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"U tom smislu potpredsjednik Koprivica je istakao čvrsto uvjerenje da bilo kakva opstrukcija neće dovesti u pitanje pokazanu sposobnost Skupštine da postigne nacionalni konsenzus u pogledu izbora najviših pravosudnih zvaničnika, a najznačajniji takav izbor, je izbor vrhovnog državnog tužioca", navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Vlade, ambasador je čestitao Vladi na cjelokupnom dosadašnjem radu, te dodao da se Bugarska zalaže za princip "zasluga" u pogledu pristupanja EU, i uvjeren je da Crna Gora može da bude dobar primjer na Zapadnom Balkanu.

"Ambasador je ukazao da Bugarska može značajno pomoći Crnoj Gori, i istakao da je potrebno ojačati bilateralne odnose između dvije države na nivou ministarstava, za šta postoji realna šansa. Takođe, naveo je da postoji velika šansa za jačanje privredne i ekonomske sardnje između dvije države, kao i saradnja u oblasti kulture, te je posebno istakao da Ambasada Bugarske planira da u maju mjesecu organizuje Nedjelju kulture, kao i da se planira proslava Nacionalnog praznika Bugarske 5. marta na Cetinju", navodi se u saopštenju.

Ambasador je na kraju razgovora iskazao iskreno vjerovanje da ako Crna Gora nastavi ovim putem ima velike mogućnosti da završi svoj process pristupanja EU i prije 2030. godine

"Na kraju susreta sagovornici su istakli dobre odnose Bugarske i Crne Gore, prožete istorijskim i kulturološkim vezama, te izrazili želju za produbljivanjerm dobre saradnje i zajedničkog političkog djelovanja koje se može samo intezivirati u budućnosti i dogovorili nastavak produktivne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније