Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

26. 01. 2024. 15:10 >> 16:41
Čitaj mi:

MUGOŠA - MILER

Aktuelni saziv Skupštine da realizuje izmjene izbornih zakona

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler pozdravili su formiranje Odbora za izbornu reformu, navodeći da očekuju da će aktuelni saziv Skupštine realizovati izmjene izbornih zakona.

Kako je saopšteno iz DIK-a, Miler i Mugoša su razgovarali o aktuelnim pitanjima vezanim za reformu izbornog zakonodavstva.

Mugoša je naglasio da je od prethodne izborne reforme u Crnoj Gori prošlo deset godina.

On je naveo da je prethodna godina, koja je bila izborna, pokazala sve slabosti postojeće zakonske regulative i potrebu izborne reforme.

„Očekujem da novoformirani odbor ovoga puta dovrši posao uvažavajući prije svega preporuke ODIHR-a ali i uzimajući u obzir i Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za prošlu godinu“, rekao je Mugoša.

Kako je kazao, ukoliko bude potrebno, Odbor će imati podršku DIK-a u cilju sveukupnog unapređenja zakonskog okvira.

Miler je istakao da je austrijska Vlada veoma zainteresovana za napore koje Crna Gora ulaže kako bi se sprovela izborna reforma.

“Spremna je da pomogne u bilo kom trenutku ili u vezi sa svim detaljima u vezi kojih bi bila potrebna pomoć, ekspertiza ili bilo koja druga kvalifikovana podrška”, rekao je Miler.

On je dodao da je uvjeren da pravna osnova izbornog procesa predstavlja odlučujuću karakteristiku i idealno obilježje demokratije.

Prema riječima Milera, pravna osnova izbornog procesa može i treba biti osmišljena i uređena na najbolji mogući način za održivu političku budućnost Crne Gore.

Iz DIK-a su kazali da je Mugoša upoznao Milera sa aktivnostima koje je Komisija sprovela, a koja se tiču unapređenja transparentnosti, unapređenja prava osoba sa invaliditetom i prava posmatrača u izbornom procesu, kao i drugim izmjenama koje su unaprijedile rad institucije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније