Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nena Drašković, Radio Crne Gore ]

29. 01. 2024. 06:43 >> 22:37

OCJENE PRAVNIKA

"Na čelu tužilaštva dobar tandem, ali treba im još ljudi"

Iako se predugo čekalo na novog vrhovnog državnog tužioca, izbor Milorada Markovića, kako kaže ugledni pravnik Stanko Marić, nagovještava ozbiljne pomake na polju vladavine prava u Crnoj Gori.

Marić za Radio Crne Gore ističe da je u tužilaštvu formiran dobar tandem. 

"Uz prethodni izbor uvaženog kolege Vladimira Novovića (glavni specijalni tužilac), ovdje je sad makar u vrhu tužilaštva ekipiran jedan dobar tandem, ali treba što prije pronaći još kredibilnih ljudi, tužilaca i specijalnih i ovih opšte nadležnosti, da im pomognu da se što prije stane na put organizovanom kriminalu i korupciji. I u pravosudnim organima, i društvu u cjelini", saopštio je Marić.

Da je izbor Markovića u datim okolnostima najbolje rješenje, smatra nekadašnji predsjednik i sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić. Činjenicu da nema tužilačkog iskustva, tumači i kao manu i kao prednost.

"Njegov izbor je mač sa dvije oštrice. Prvo, manjkavo je što nikad nije radio u tužilaštvu, a s druge strane, dobro je što nikad nije radio u tužilaštvu, jer će biti oslobođen od svih hipoteka ranijih koje su bile u tužilaštvu. Ako bude dovoljno profesionalno hrabar, on će uspjeti. I naravno, da je najvažnije na prvom mjestu, da nikakav politički uticaj ne dolazi u obzir. Da to ne dozvoli on, a to od njega najviše zavisi", kaže Mitrić.

Komentar je imao i Pavle Ćupić, iz Građanske alijanse.

"Smatram da Marković, ukoliko bude imao volju da se izbori sa svim izazovima i bude imao hrabrost, on će to moći da uradi, iako nije iz tužilačke organizacije. Brzina sprovođenja reformi će u velikoj mjeri pomoći vrhovnom državnom tužiocu da se uhvati u koštac sa svim izazovima koje mu stoje na putu. Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i rasvjetljavanja slučajeva ratnih zločina moraju biti na vrhu agende novog vrhovnog državnog tužioca", rekao je Ćupić.

U Građanskoj alijansu ističu i da će rad novog vrhovnog državnog tužioca biti pod budnim okom javnosti, a donosioce odluka pozivaju da nastave sa sprovođenjem reformi u pravosuđu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније