Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ BETA ]

29. 01. 2024. 07:35 >> 07:35

ZAHTJEV USVOJEN

Evropska komisija izmijenila post o Holokaustu nakon zahtjeva Poljske

Poljska je u nedjelju zatražila od predstavnika Evropske komisije da isprave post objavljen na društvenim mrežama u vezi Holokausta, napominjući da je u njemu došlo do pogrešnog povezivanja koncentracionog logora Aušvic sa Poljskom, umjesto sa nacističkom Njemačkom. Taj zahtjev je kasnije usvojen, a post ispravljen.

Naime, u video prilogu koji je objavljen na tviteru (X), na nalogu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u znak obilježavanja Internacionalnog dana sjećanja na Holokaust, ona i drugi funkcioneri EK su čitali imena žrtava Holokausta, dok je na titlu bilo ispisano mjesto njihovog rođenja i mjesto smrti.

Nekoliko žrtava bilo je označeno natpisom "ubijen u Aušvicu, u Poljskoj", bez naznake da se radilo o zloglasnom koncentracionom logoru koji su izgradili i kojim su upravljali njemački nacisti, tokom Drugog svjetskog rata.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski (Radoslaw) napisao je na istoj mreži: "Kada se govori o nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, trebalo bi da se jasno naznači da je on osnovan pod njemačkom okupacijom". Dodao je da informacija koju je objavila Evropska komisija preko društvenih mreža, mora da bude razjašnjena.

Kasnije istog dana, u nedelju, titl na video materijalu je promenjen i na njemu je pisalo "Aušvic, njemački nacistički logor smrti".

Evropska komisija nije odmah odgovorila na zahtjev da se ovaj događaj prokomentariše.

Predsednik poljskog parlamenta Žimon Holovnia (Szymon Holownia) pozdravio je ovu promjjenu titla i rekao "Logor Aušvic je nemački nacistički logor, osnovan na području koji je Njemačka okupirala 1939. godine. To je jedina istina".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније