Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

29. 01. 2024. 20:11 >> 22:34
13

"NAGLAS"

Knežević: "Vijesti" napadaju Vučića, a od srpskog M-tela dobili 3,1 milion eura

Lider DNP-a Milan Knežević rekao je u emisiji "Naglas" na TVCG večeras da bi do rekonstrukcije vlade moglo doći u aprilu ili maju, te da bi ta stranka trebalo da dobije potpredsjedničko mjesto.

Rekonstrukcija vlade, naglasio je, je jedan od temeljnih elemenata sporazuma o vlasti. Naveo je da je predviđeno da rekonstrukcija bude obavljena do kraja godine, ali to je krajni rok, i ona može da bude sprovedena i ranije. 

"Razgovarali smo sa premijerom Milojkom Spajićem. Moguća je rekonstrukcija u fazama. Moguće je da DNP u aprilu ili maju uđe u vladu na poziciju potpredsjednika. Ja to neću biti, a ko će biti, odlučiće organi DNP-a. Svakako, daćemo odgovornu i profesionalnu osobu. Ako dođe do toga, a vjerujem, na osnovu našeg razgovora sa premijerom, da će to biti zaokruženo", rekao je Knežević. 

On je rekao da po pitanju resora, raspodjela je definisana sporazumom. Tri ministarstva koja dolaze iz kvote ZBCG pripadaju NSD a mjesto potpredsjednika i resor saobraćaja pridapaju DNP. 

Lider DNP-a kaže da se postavlja pitanje ko je profesionalac u sektoru bezbjednosti, kad se iz prepiski koje se objavljuju vidi da su mnogi bili u vezi sa Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićem. 

"Čini se da je u sektoru bezbjednosti trenutno atomska bomba", rekao je Knežević. 

On navodi da je ministar pravde Andej Milović sve što zna trebalo da odnese u tužilaštvo, jer odbor za bezbjednost parlamenta nije sudnica.  

"U aferi 'plave sveske', treba imati u vidu da je Predrag Šuković bio službenik granične policije, a Milo Božović član odbora, koji tada nije bio predmet nikakve istrage. O 'plavoj svesci' će tužilaštvo morati da kaže završnu riječ, ima li elemenata za istragu. Ne bih volio da ovo sve bude zapravo borba u za prevlast o tome ko dobija Saj prepiske. Imam informaciju sa jedne sjednice vijeća da samo dva čovjeka dobijaju Skaj prepiske. Ne bih volio da se sve pretvori u trku sa Skajem", rekao je Knežević. 

O crnogorskim medijima i odnosu prema Srbiji

Nije kaže tajna da ima bliske odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kako dodaje poznaje ga bolje nego Željko Ivanović iz "Vijesti". Zbog toga je, kako dodaje Knežević, i reagovao na tekst "Vijesti" o Andreju Vučiću.

„Vidjeli ste da je Andrej Vučić odmah nakon tog teksta tužio koncern Vijesti i oni će to morati da dokazuju na sudu“, kazao je Knežević, komentarišući tekst objavljen u dnevnom listu Vijesti.

„Zbog činjen da su Vijesti od te države Srbije, diktatorske, kriminalne ili kakve god druge, u periodu od 2020. do 2023. dobili samo za televiziju 2,5 miliona eura“, kazao je Knežević i dodao da riječ o sponzorstvima kompanije M-tel.

Dok je, kako dodaje, portal Vijesti dobio za taj period još 588.000 eura.

„Kad se to sabere dobili su 3.113.245 eura za tri i po godine od M-tela“, naveo je Knežević i dodao da su Vijesti dobile i pare od DNP-a za kampanju, a on se protivi takvom vidu reklamiranje u budućnosti.

Među medijima na kojim se oglašava M-tel su, kako je naveo i CDM koji je ima ugovoru o sponzorstvu sa M-telom za 2023. od 21.600 eura i Standard koji ima ugovor od 12.000 eura. 

„Znate koliko ima Pobjeda 235.000 eura, a pogledajte svaki dan šta piše Pobjeda o Srbiji i Vučiću“, zaključio Knežević.  

"Ne znam zašto BS i u oktobru nije bila dio vladajuće većine"

Knežević je potvrdio da je Nik Đeljošaj, čelnik Albanskog foruma, predlagao i da Bošnjačka stranka uđe u vladu, ali je važno o tome detaljno razgovarati, samo sada bez deklaracija i rezolucija o raznim pitanjima. 

"Ne znam zašto nijesu i u oktobru bili dio vladajuće koalicije. Ne vidim problem. Imam dobru saradnju sa Ervinom Ibrahimovićem", kazao je čelnik DNP-a, ističući da to pitanje treba pažljivo sagledati. 

Izbor vrhovnog državnog tužioca, rekao je Knežević, najvažniji je za Crnu Goru, posebno ako se zna da od 2019. godine nijesmo imali VDT u punom mandatu. On je podsjetio da je Milorad Marković na mjesto VDT izabran glasova 61 poslanika. 

"To je ipak izbor čovjeka koji ima faranonska ovlašćenja, on ima velike mogućnosti po pitanju predmeta i optužnica. Mi smo mu zato dali uslovnu podršku, posebno da se odredi o slučajevima kao onaj koji je poznat kao "državni udar", svim onim poznatim predmetima ali i predmetima koji se vežu za Mila Đukanovića i članove njegove porodice. Čini mi se da je od 2020. godine to u velikoj mjeri izostalo", kazao je Knežević. 

On je podsjetio da je DNP imao neke zamjerke na račun Markovića, posebno kada je u pitanju njegova uloga u noći referenduma 2006. godine i tokom nekih kasnijih izbornih procesa, koji su, kaže on, po ocjeni DNP bili neregularni. 

"Treba znaju građani da je laške smijeniti rimskog papu nego VDT ili glavnog specijalnog tužioca. Imali smo traumatično iskistvo sa Milivojem Katnićem i Ivicom Stankovićem. U odnosu na Maju Jovanović i Suzanu Mugošu, Marković je bio logičan izbor. Naša uslovna podrška bila je ljekovita i mi smo pomogli našim stavom da prelome BS i SD. Takođe sam srećan što je DPS sa svojih 13 poslanika ostao dosljedan Suzani Mugošo. To pokazuje gdje su danas, da su izolovani, da klize u ekstremizam, ekstremističke narative i na marginu političke scene", rekao je Knežević. 

"Prioritet VDT-a da budu neriješena ubistva"

On je rekao da neriješena ubistva, poput atentata na Duška Jovanovića, treba da budu prioritet VDT-a. Ukazao je da treba ispitati afere "Telekom" i "Možura", te ničija kuća od koje je navodno bježao Milo Đukanović, afera "Koverta", da ispita Duška Kneževića...

"Ako bude htio da radi, nećče izlaziti iz tužilaštva. Optimalno je da mu se godinu dana da vidimo da li posao radi uspješno", rekao je Knežević. 

Uprkos optužbama današnje opozicije, kazao je, sadašnja parlamentarna većina je za tri mjeseca izabrala članove Sudskog savjeta, sedmog sudiju Ustavnog suda, i VDT. Knežević je kazao da mu niko ne može zabraniti da kritikuje rad VDT-a i da će dići glas protiv svake nepravilnosti ili zloupotrebe koju bude uočio. 

Knežević je rekao da poruke koje je razmjenivala Vesna Medenica, a koje se objavljuju u kontinuitetu, jasno govore gdje je aše sudstvo bilo. 

Podsjetio je na aferu "Tunel" i naveo da su osumnjičeni pušteni i izgleda da nijesu krivi. Kazao je da predsjednik Višeg suda Boris Savić prvo tvrdi da nije ništa nestalo, a onda se ispostavlja da je prema policijskom izvještaju nestalo najmanje 17 komada oružja. 

"Ključ je bio kod predsjednika Višeg suda. Ne kažem da ga je on koristio, ali vjerujem da ga je davao ljudima od povjerenja", rekao je Knežević. 

On navodi da nije zadovoljan ni Tužilačkim savjetom i nada se da će i to pitanje biti pretreseno kada na dnevni red dođe set zakona iz oblasti tužilaštva. 

"Advokati dok su članovi Tužilačkog savjeta ne bi trebalo da se bave advokaturom. Može li biti da se dogovaraju sa tužiocima i i tu ima klasičnog sukoba interesa. Zalažem se da im se ne dozvoli da se bave advokaturom dok su u Tužilačkom savjetu. Neka im se i povećaju naknade, ali ne bi trebalo da se bave advokaturom. Bilo bi im zanimljivo vidjeti prihode i broj predmeta otkada su u savjetu", kaže Knežević. 

"Mugoša da bude predmet ozbiljne istrage"

Za sudiju Suzanu Mugošu, rekao je, jasno je da treba da bude predmet ozbiljne istrage. Kazao je da je u slučaju poznatom kao "državni udar" Mugoša razgovarala sa Medenicom da se isključe dokazi koje je predlagala odbrana Kneževića i Andrije Mandića. Istakao je da je Mugoša, prihvatajući "laži tobožnjeg svjedoka Saše Sinđelića" istrgovala da se u policiji zaposli njen sin a onda kada je udaljen u Danilovgrad sretala se sa Zoranom Lazovićem u hotelu "Podgorica" da interevniše da se njen sin vrati iz Danilovgrada.

"Čitava priča se završava tako što će Mugoša da ode u SDT i kaže koji je ambasador pokušavao da omogući da se kupi presuda Apelacionog suda za 'državni udar'. Ako se ispostavi da nije govorila istinu, onda je dala lažni svjedočki iskaz i treba da ide u zatvor. Naše je pravsouđe bilo u takvom stanju da je najbolje da smo ga zakopali u onom tunelu ispod Višeg suda. I pored staviti tablu 'ovdje je bio sud'. Ja ne znam što će Medenica, u svakoj poruci nam j....majku četničku. I to od strane predsjednice Vrhovnog suda i njenih najbližih saradnika. Dobro je da smo dosad i živi, gdje smo bili sve. Meni suđenje za 'državni udar' traje evo sedam godina", rekao je Knežević. 

On navodi da je spreman da se javno suoči sa Mugošom, Katnićem i Sašom Čađenovićem. 

"Umjesto da bude uhapšena zbog svega što je uradila, ona dolazi na odbor za pravosuđe i pečobrazno poručuje poslanicima gdje su oni pogriješili", rekao je Knežević.  

O jeziku, zastavi, državljanstvu

Govoreći o rezultatima popisa, Knežević je pozvao Monstat da saopšti koliko je stranaca u Crnoj Gori.

Kako navodi prema podacima kojim on raspolaže ljetos je u Crnoj Gori bilo oko 100.000 Ukrajinaca, Rusa i Bjelorusa, a nema podatak koliko je Turaka u našoj državi.

„Ako se sve to odbije onda mi imamo oko 500.000 stanovnika“, kazao je Knežević.

Knežević je ponovio da će tražiti dopune Ustava ako popis pokaže da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori.

„Ako se ispostavi da je većinski jezik srpski, vjerujem da će se isostaviti, smatramo da treba da dođe do dopuna Ustava, na način što nećemo dirati crnogorski već ćemo reći da će službeni jezik biti crnogorski i srpski“, kazao je Knežević.

Nakon objavljivanja rezultata popisa, kako navodi tražiće od premijera da se o toj temi razgovara.

„Nećemo da mijenjamo Ustav idemo u dopune i ako bude volje u parlamentarnoj većini sa 2/3 ćemo to da završimo“, kazao je lider DNP-a.

Poručio je i da će tražiti izmjene Zakona o državnim simbolima, da pored državne zastave bude i narodna trobojka iz Ustava 1905.

„To je trobojka sa kojom treba da se identifikuju i Crnogorci i Srbi... Ta trobojka je u mom kabinetu i nema te sile nebeske da je neko može skinuti“, naveo je Knežević.

Spajiću je najavio i da žele da razgovaraju o pitanju dvojnog državljastva sa Srbijom.

„Svi koji su rođeni u Crnoj Gori, a žive negdje drugo bi dobili crnogorsko državljanstvo, ali bez prava glasa. Smatram da crnogorsko državljanstvo treba da dobiju i ljudi čiji je roditelj rođen u Crnoj Gori, ali i oni koji imaju nekretnine u Crnoj Gori“, kazao je Knežević.

Lidl tačka sporenja u razgraničenju Podgorice i Zete

Kada je riječ o pitanju razgraničenja Podgorice i Zete, Knežević smatra da je kompanija Lidl tačka sporenja.

Kaže da je ta kompanija 13. septembra predsjedniku Opštine Zeta poslala pismo o namjerama u kojem navode katastarsku parcelu Cijevna.

„Kome smeta Lidl u Podgorici, otvoriće 20-ak prodavina da obori monopol Volija i snizi cijene“, naveo je Knežević.

Ako to pitanje ne bude moglo da se riješi na Vladi, ići će se, kako kaže, na arbitražu koja bi mogla da traje i do pola godine. Da li će Lidl da čeka pola godine pitanje je, navodi Knežević.

„Da li neko iz Glavnog grada učestvuje u čitavoj toj priči sumnjam da učestvuje ne mogu da kažem ko, ali vidim da je Dragan Bokan sada tamo u Glavnom gradu više nego u vijeme Ivana Vukovića, ovdje se radi o investiciji od 100 miliona eura u Zeti odnosno u Crnoj Gori“, zaključio je Knežević.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније