Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Dubak [ TVCG ]

12. 02. 2024. 06:48 >> 07:07
1
Čitaj mi:

PREPORUKA EU

"Finansijska policija važna za borbu protiv organizovanog kriminala"

Formiranje poreske policije najavljuje se duže od deceniju i jedan je od zadataka koje nam je zadala EU, ali neizvjesno je da li će i kada ona biti osnovana. Premijer Milojko Spajić nedavno je to najavio kao jedan od prioriteta.

Nova finansijska institucija, prema ocjeni MANS-a, jeste dobra priča, ali za nju je, kažu, neophodna politička volja. Nekadašnji službenik finansijske policije koja je osnovana 1991. godine poručuje da je za taj posao neophodno vrijeme i dobra organizacija.

Godinama Crna Gora priča o formiranju organa kojibi pojačao finansijsku disciplinu. Najnovija je potekla od premijera, koji najavljuje poreske reforme i u sklopunjih osnivanje poreske policije.

"Finansijska policija "Gvardia di financa" crnogorska verzija je jako bitna i nju cemo da formiramo, na vezi smo sa Italijanima", kazao je nedavno na TVCG Spajić.

Da je ideja o formiranju nove finansijske institucije koja bi pokrenula mnoge drugeprocese dobra, smatraju i u MANS-u. 

"Crnoj Gori jeste potrebna jača poreska kontrola, ostao je dio nenaplaćenog poreza koji se mjeri u 10 miiona eura koji bi dobrodošao Crnoj Gori,tako da je dobra odluka da se uđe u profesionalnije finansijske, poreske policje koja bi se bavila ovim slučajevima koji su do sada kako vidimo završavali kod tužilaštva", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Da bi zadaci te policije trebalo da budu jasno definisani, objašnjava Nebojša Asanović, advokat i jedan od prvih službenika jugoslovenske finansijske policije osnovane 1991. godine.

Zbog rata i raspada tadašnje države ta priča nije zaživjela.

"Po definiciji, finansijska policija bi trebalo da se bavi otkrivanjem i sprječavanjem krivičnih djela iz finansija i privrednog poslovanja. Utaja poreza, međunarodna trgovina drogom", kaže Asanović.

S obzirom na zadatke koje bi obavljali, Asanović savjetuje da se u tu priču uđe polako sa dobro osmišljenim planom.

U MANS-u kažu da nije bitno čiji model preuzimamo već da se on prilagodi kako bi dao efekte.

Asanović navodi da naprasno formiranje finansijske policije ne bi dalo rezultate. 

"Iz razloga što je za to veoma potrebno vrijeme da se obave pripreme i angažuju stručnjaci svih profila koji bi im pomagali u radu i povezivanje međunarodno sa takvim istim finansijskim policijama", kaže Asanović.

Milovac tvrdi da što se tiče motivacije, ona je nesporna imajući u vidu izazove pred kojim se nalazi crnogorska ekonomija i budžet, svaki nezakonito uzet euro je dobrodošao.

"A ono što će biti teško obezbijediti jeste politička volja i da ta finansijska institucija bude revnosna, da nemamo ponovo privilegovane tajkune i pojedince", kaže Milovac.

Najvažniji zadatak je da pred zakonom svi budu jednaki.

"Kada su u pitanju pojedinci da je intencija da se poreska policija poveže sa onim aktivnostima koji se tiču neobjašnjive imovine kako funkcionera tako i pojedinaca. Imamo sistem u SAD-u da ne možete da vozite skup automobil ili da imate imovinu, nekretnine a da to ne možete da objasnite realnim prihodima", navodi Milovac.

Da li je realno da Crna Gora konačno završi davno zadati zadatak, pitanje je na koje će odgovoriti vrijeme i spremnost nove većine da uvede finasijski red.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније