Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

12. 02. 2024. 19:30 >> 19:30
Čitaj mi:

Ivanović u Helsinkiju

Finska je prijatelj Crne Gore, snažno podržava naš EU put

Crna Gora može da postane prva naredna članica Evropske unije, imajući u vidu da je najviše napredovala i da su reforme iz evropske agende apsolutni prioritet Vlade, istaknuto je u razgovoru ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića sa finskom koleginicom Elinom Valtonen, danas u Helsinkiju.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi dvije zemlje veoma dobri i prijateljski, a poseban podsticaj bilateralnom političkom dijalogu, od aprila prošle godine, dalo je savezništvo u NATO-u.

Na toj liniji, kako je saopšteno, bilo je riječi o značaju jačanja evropske sigurnosti i daljoj saradnji u ovoj oblasti.

"Aktuelni globalni bezbjednosni izazovi su pokazali važnost jedinstva međunarodne zajednice i potrebu da intenzivno i blisko sarađujemo, kako bismo adekvatno odgovorili na prijetnje sa kojima se suočavaju i Evropa i svijet" kazao je Ivanović.

Šefica finske diplomatije je izrazila zadovoljstvo posjetom ministra Ivanovića, kao i činjenicom da su Crna Gora i Finska prijateljske zemlje i saveznice.

"Želim da istaknem da Finska izuzetno cijeni snažnu podršku Crne Gore Gore našem članstvu u NATO-u, i mi Finci veoma podržavamo evropski put Crne Gore. Crna Gora je zaista napredovala u sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji i znamo da su se građani Crne Gore odlučili za evropsku budućnost. Mi smo tu da podržimo taj put i napredak, i nadam se da ćemo vas uskoro vidjeti u Evropskoj uniji”, kazala je Valtonen.

U razgovoru sa predsjednikom Parlamenta Finske Jussi Halla-ahom, ministar Ivanović je istakao jasan evropski kurs 44. Vlade.

"Već tokom prvih sto dana rada uspjeli smo da dokažemo da nam je EU prioritet. Imamo stabilnu političku klimu i vodimo konstruktivan dijalog sa svim subjektima, odlučni da iskoristimo novi zamah u okviru evropske agende i sprovođenju reformi."

Jussi Halla-aho je kazao da je Crna Gora prijateljska zemlja, od prošle godine i saveznica.

"Sa sigurnošću mogu reći da će Finska nastaviti da se zalaže za što skorije pridruživanje vaše zemlje Evropskoj uniji. Takođe, spremni smo da podijelimo iskustva i ekspertizu u svim oblastima, kako bismo pružili doprinos uspjehu vašeg evropskog puta", navodi Jussi Halla-aho,

Šef crnogorske diplomatije je u Helsinkiju posjetio i Evropski centar za izvrsnost za suzbijanje hibridnih prijetnji (Hybrid CoE), gdje je razgovarao sa direktorkom Teijom Tiilikainen. Imajući u vidu da Crna Gora učestvuje u radu ovog centra od 2019. godine, istaknut je značaj saradnje u pravcu jačanja stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, te naglašeno da su ovakvi centri posebno vrijedni za male zemlje i izgradnju i unaprjeđenje njihovih nacionalnih kapaciteta za suzbijanje hibridnih prijetnji.

Tokom posjete Finskoj pokrenute su i druge teme od obostranog interesa, poput organizovanja poslovnog foruma radi povezivanja privrednika dvije zemlje, a bilo je riječi i o modalitetima unaprjeđenja saradnje u oblastima obrazovanja, unutrašnjih poslova i turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније