Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

06. 03. 2024. 06:42 >> 09:07
1
Čitaj mi:

"DUEL"

Kordić: Rekonstrukcija donosi stabilnost; Mugoša: Sporazum prekršen

Za poslanicu koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) Simonidu Kordić rekostrukcija 44. vlade je dogovoren slijed aktivnosti unutar vlasti. Vjeruje, kako je rekla u emisiji "Duel" na Parlamentarnom kanalu, da je Crnoj Gori potreban period političke stabilnosti kako bi se sproveli neki od komplikovanih i važnih procesa. Sa druge strane, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša ne očekuje ništa pozitivno od rekonstrukcije, kao ni ulazak Bošnjačke stranke u Vladu.

Kordić je istakla za ZBCG treba da dobije određene, već dogovorene, resore i očekuje da će u tom smislu biti zaokružena sadašnja politika, te da će se stvoriti uslovi za maksimalizaciju efekata većine.

"Što se tiče ulaska BS, mi smo reki da je prihvatljivo ono oko čega se većina dogovori. Za svaku vladu najpovoljnije su okolnosti u kojima ona ima najširu podršku. Vjerujem da je Crnoj Gori potreban period političke stabilnosti kako bi se sproveli neki od komplikovanih i važnih procesa", rekla je ona.

Mugoša, kako je rekao, ne pridaje previše pažnje najavljenoj rekonstrukciji vlade.

"Ne očekujem ništa pozitivno od rekonstrukcije koja se bazira na onom čuvenom koalicionom sporazumu, koji se vidi da je već prekršen. Što se tiče BS, ne očekujem njihov ulazak", istakao je on.

Komentarišući smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina, Kordić je istakla da je rješavanje problema u bezbjednosnom sektoru izuzetno važno.

"ZBCG nema ingerencije u bezbjednosnom sektoru, ali mislim da je izuzetno važno da se iz te situacije izađe na zakonit i pravno valjan način. Imamo situaciju koja je posljedica 30-godišnjeg procesa i danas imamo hapšenje i ljudi iz vrha pravosuđa, što govori da je neophodno riješiti tu kompleksnu situaciju", rekla je poslanica ZBCG na Parlamentarnom kanalu.

Mugoša je ocijenio da se stvara slika neadekvatne ozbiljnosti i zrelosti onih koji donose najvažnije odluke u državi.

"Vidimo što se dešava u bezbjednosnom sektoru. Čini mi se da nije važno kakav će biti, nego čiji će biti, što dodatno doprinosi njegovom urušavanju. Dolazimo do toga da imamo parlamentarnu većinu koja je skup heterogenim činilaca i da dolazi do ovakvih situacije čim se suoče sa ozbiljnim društvenim izazovom", rekao je on i dodao da je situacija u vrhu policije poslala neadekvatnu sliku prema domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti.

Na pitanje o stavu partija prema eventualnoj interpelaciji ministra pravde Andreja Milović, Kordić je rekla:

"Naš stav je da svaka partija u koaliciji mora da snosi odgovornsot za sopstvene resore i ministre. Svaka partija ima pravo da samostalno kadrira i mi se u to nijesmo miješali. Ono što bude odluka PES-a i dominantno Spajića, kao koalicioni partneri ćemo uvažiti. Vrlo je važno determinisati šta je čija odgovornost i treba biti sasvim jasan i korektan i omogućiti drugim partijama da rade kako smatraju kako je poželjno jer na kraju će za to da snose odgovornost."

Mugoša je saopštio da SD nije dobio incijijativu GP URA o interpelaciji Milovića.

"Mnogo je važnije da vidimo reakciju tužilaštva na ozbiljne optužbe Milovića upućene na račun potencijalnih kriminalnih aktivnosti visokih fukcionera URE i obratno. Najvažnije je da tužilaštvo odradi svoj dio posla. Ono što smo gledali na sjednici Odbora za bezbjednost ne može da se zaboravi tek tako", poručio je on.

Na pitanje može li odlazak predsjednika države Jakova Milatovića uticati na prekompoziciju na političkoj sceni, poslanica ZBCG odgovara:

"Imamo dobru sa radnju i sa Milatovićem i sa Vladom i tu nema nikakvih remećenja odnosa. Parlamentarna većina je stabilna, tu nema nikakvih pomjeranja, te u narednom periodu ne očekujem nikakve turbulencije."

Mugoša je ocijenio da nakon odlaska Milatovića iz partije definitivno mora doći do određenih potresa.

"Već vidimo određene posljedice na lokalnom nivou, pretpostavljam da će to biti ozbiljnije kada predsjednik formira neki svoj politički subjekt. Naredni period pokazaće ko je još umiješan u tu političku igru. Mislim da su tu umiješani još neki politički subjekti, nije bilo neočekivano", istakao je poslanik SD-a.

Što se tiče inicijative za smjenu predsjednika Skupštine Andrije Mandića, Kordić je kazala:

"Ta inicijativa je dio demokratskih procesa, sasvim je jasno da će to ostati smao inicijativa. Argumenti koji su iznijeti govore o toj politici podjela, koja je razorna za Crnu Goru."

Mugoša je poručio da će ta inicijativa pokazati gdje smo suštinski i u realnom političkom životu.

"Četiri razloga za razrješenje Mandića je u inicijativi, po nama ima 125 razolga za smjenu jer je toliko dana Mandić na funkciji predsjednika Parlamenta. Očekujem da će se pokazati ko je na fonu građanske, multietničke, sekularne, evropske i evroatlantske Crne Gore, a ko će i dalje da se trudi da djelovanje predstavnika Demokratskog fronta evropeizuje i dalajlamizuje...", kazao je, između ostalog, Mugoša u emisiji "Duel" na Parlamentarnom kanalu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније