Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

31. 03. 2024. 20:07 >> 20:07
1

BEŠIĆ ZA TVCG

"Premijer ne mora da žuri sa rekonstrukcijom"

Profesor Miloš Bešić ne očekuje da će se rekonstrukcija Vlade desiti prije ljeta. Premijer, kaže, nema obavezu da žuri prije nego završi planirane obaveze na putu ka Evropskoj uniji. Za TVCG, Bešić ističe kako je više vjerovatno da će predsjednik Milatović objediniti više različitih snaga u jednu partiju nego formirati sopstvenu. Poručuje i da izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nikome.

Iako bi predstavnici nekadašnje koalicije "Za budućnost Crne Gore" željeli da se rekonstrukcija Vlade desi što prije, profesor Miloš Bešić kaže da premijer Milojko Spajić nema obavezu da toprihvati, budući da je koalicionim sporazumom to predviđeno tek krajem godine.

"Naravno da gospodin Spajić, s obzirom na određene uspjehe koje je napravio, prije svega upogledu podizanja penzija i ovoga što se dešava oko IBAR-a i napretka ka Evropskoj uniji, vjerujem da želi da završi te procese prije rekonstrukcije jeru takvoj situaciji se onda svi politički poeni i benefiti pripisuju prevashodno njemu", kaže Bešić za TVCG.

Odlazak Jakova Milatovića iz stranke neminovnoće, ističe Bešić, uticati na Pokret Evropa sad. Ukoliko bi formirao novustranku, definitivno bi, kaže, privukao određeni broj glasača PES-a, ali mnogo više drugih partija.

"Tu prije svega mislim na Demokrate, na bivšu koaliciju ZBCG, čak i dio glasača URE, ali SNP-a jer njihovi glasači veoma pozitivno gledaju na gospodina Milatovića. Da li će on tu partiju da napravi, ja nisam siguran. Čini mi se, s obzirom na dosadašnje djelovanje i ovo što se dešava u Podgorici, da on radi naobjedinjavanju različitih snaga gdje sebe vidi kao prvog čovjeka i nosioca tih političkih procesa", ističe profesor.

A dešavanja u Podgorici i to što je pet bivših odbornika PES-a ozvaničilo saradnju s GP URA i Pokretom za promjene dokaz su, kaže Bešić, da više ne postoji stabilna većina u Glavnom gradu.

"Što njima daje jednu vrstu ucjenjivačkog kapaciteta da ta vlast može da bude srušena usvakom trenutku jer naprosto nema većinu. Pokret Evropa sad trenutno nema efektivnu koaliciju. Za razliku od Glavnog grada, Bešić nesmatra da postoji kriza vlasti na državnom nivou", dodaje on.

Komentarišući nesuglasice između Evrope sad i Demokrata povodom izbora vršioca dužnosti direktorapolicije, poručuje da je taj sukob potpuno nepotreban.

"Ako nemate većinu u vladi za neko kadrovsko rješenje koje je važno, vi treba da nađete konsenzus unutar vlade pa tek onda da idete s kadrovskim rješenjem. Tako da zaista ne razumijem taj potez Demokrata i on je rezultirao jednim latentnim ičini mi se još uvijek ne otvorenim sukobom."

Uprkos povremenim sukobima, Bešić kaže danovi izbori nijesu na vidiku. Rezultati istraživanja, kako navodi, pokazuju dase rejting partija nije značajno mijenjao u odnosu na prethodno glasanje.

"Kad je riječ o Evropi sad, s obzirom na rezultate koje su napravili, njihov rejting nije očekivano skočio. Demokrate ne mogu biti zadovoljne s desetak procenata podrške, DF se podijelio na dvije partije, NSD je na nekih desetak procenata,DNP na pet, ukupno 15 i to je nedovoljno. Čak najveće zadovoljstvo može da iskazuje DPS koji uprkos gubitku vlasti ima 24-25 procenata i dalje je na istoj kvoti."

Iako su na istoj kvoti, DPS nema dovoljno podrške za samostalnu vlast, a nemaju ni koalicioni potencijal, pa, zaključujeBešič, trenutnim rejtingom ne može biti zadovoljna nijedna partija u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније