Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J./M.V.

10. 05. 2024. 07:00 >> 07:14
Čitaj mi:

parlamentarna većina

Pristaju na povlačenje prinudne uprave, ali to ne rješava ponavljanje izbora

Partijama parlamentarne većine nije sporno da se povuče odluka o prinudnoj upravi u Šavniku, ali se time problem ne rješava, jer se ne mogu opet ponoviti izbori na dva sporna biračka mjesta. To je Portalu RTCG saopšteno iz parlamentarne većine.

Sve partije aktuelne većine koje učestvuju u parlamentarnom dijalogu u Šavniku smatraju da je suštinsko pitanje koje treba riješiti ponavljanje izbora radi formiranja legitimne i legalne vlasti.

Nije poznato kada će se nastaviti parlamentarni dijalog ali partije većine očekuju da DPS uvaži realnost i da omogući ponavljanje izbora.

Partije većine spremne su za nastavak pregovora i smatraju da je vrlo važno u susret izvještaju Evropske komisije da se pristupi sveobuhvatnoj izbornoj reformi.

U pripremi su novi zakoni koji tretiraju izborni proces, što je značajno važnije od interesa pojedinačnih partija te je s toga važno što prije riješiti ponavljanje izbora u Šavniku.

Podsjetimo, poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić ranije je kazao da su se u Šavniku mogle vidjeti sve manjkavosti izbornog sistema.

"To pokazuje koliko je moguća blokada lokalne demokratije ukoliko ne reformišemo izborno zakonodavstvo. Nedostatak reformi je uzrok situacije u Šavniku. Ne možemo zbog toga da imamo izbornu reformu, a politički dijalog nam je jedina opcija", poručio je ranije Čarapić, gostujući u emisiji "Okrugli sto" na Javnom servisu.

On je kazao da se u Šavniku traži prostor za opstrukciju, kao i da se nada da će se to riješiti.

Da su birači "selice" najveći problem kad su u pitanju šavnički izbori, saglasni su i poslanik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić i poslanik SD-a Nikola Zirojević.

"U pitanju je nerad određenih struktura u državi. A za to vrijeme desila su se tri izborna ciklusa: predsjednički izbori i parlamentarni a oni su uspješno sprovedeni. Tako da ne možemo reći da su paranormalne situacije oko tog pitanje, zna se šta su uzroci i rješenja. Pričati nakon godinu i po dana šta je trebalo uraditi nema baš mnogo smisla", poručio je ranije Gutić.

Gutić je tada ocijenio da se bojkotom ništa ne rješava, kao i da ne vodi ka promjeni okolnosti.

Prema riječima Zirojevića, nijesu problem manjkavosti izbornog procesa, već nedostatak volje i želje državnih institucija da se taj proces sprovede.

"Nekome je u cilju da se ova država predstavi kao neuspjeli projekat u kom ništa ne funkcioniše izbori su sprovedeni u Podgorici, Bijelom Polju, Plavu... problem sa Šavnikom jeste bilo igrača selica i sa druge i sa jedne strane", naveo je ranije Zirojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније