Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 07. 2014. 21:05 >> 21:19
10

U TRI OPŠTINE

DPS: Zaustavljamo pregovore sa SDP-om

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista odlučilo je da, u koordinaciji sa opštinskim odborima u Baru, Pljevljima i Bijelom Polju, zaustavi pregovore sa Socijaldemokratskom partijom o formiranju vlasti u tim sredinama.

Nakon večerašnje sjednice saopšteno je da su pregovarački timovi DPS i SDP, u dosadašnjem radu, utvrdili političke principe na temelju kojih je trebalo da zajedno konstituišu vlasti u nekoliko crnogorskih opština.

To je, kako su naveli, trebalo da podrazumijeva dosljednu i iskrenu privrženost državno-pravnom statusu Crne Gore, zaštiti ustavom određenih državnih simbola, afirmaciji službenog crnogorskog jezika, kao i punoj opredijeljenosti evropskim i NATO integracijama.

„Imajući u vidu najavljenu spremnost da u Podgorici SDP radi na sporazumu sa političkim strankama koje su neskriveno protiv tih principa, Predsjedništvo DPS-a je donijelo odluku da u koordinaciji sa opštinskim odborima u Baru, Pljevljima i Bijelom Polju zaustavi pregovore sa Socijaldemokratskom partijom o formiranju vlasti u tim sredinama“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi u saopštenju, nepodijeljeno mišljenje rukovodstva Demokratske partije socijalista je da ponuda SDP-a da se većina u Podgorici konstituiše podrškom manjinskoj vlasti nije samo ponižavajuća za DPS, već za sve građane Glavnog grada i demokratiju u Crnoj Gori.

Kako saopštavaju iz te partije, njihova spremnost da uvaže i prihvate stavove manjih koalicionih partnera je potvrđena kroz ukupnu saradnju, ali je nedopustivo da lista DPS-a koja u mandatima u Podgorici ima podršku veću od 49 odsto, pristane na bilo čiju ucjenu, pa ni partije koja u lokalnom parlamentu broji jedva više od 3 odsto predstavnika građana, tj. dva odbornika.

„Demokratska partija socijalista izražava čuđenje mogućnošću da SDP, najavljenim sporazumom sa opozicionim partijama, pristaje da postane izvršni organ Demokratskom frontu i SNP-u. Građanima Podgorice i Crne Gore je više nego jasno da, na ovaj način, SDP neće dobiti podršku za manjinsku vlast, nego Demokratski front većinsko upravljanje Podgoricom“, konsatatuje se u saopštenju objavljenom nakon sjednice Predsjedništva DPS-a. 

Predsjedništvo DPS-a takođe je analiziralo političku situaciju u Herceg Novom. Na posljednjim lokalnim izborima, bez obzira što su vlast konstituisali naši politički rivali, Demokratska partija socijalista je ostvarila pobjedu osvojivši najveći broj mandata, čime su joj građani povjerili odgovornost, podsjećaju iz te partije.

„Uzimajući u obzir da u Herceg Novom nema odgovorne funkcije koja nije u v.d. stanju, da se ne održavaju sjednice gradskog parlamenta, da brojne razvojne šanse čekaju realizaciju i da je u vladajućoj strukturi došlo do nepomirljivih razlika i nemogućnosti funkcionisanja lokalne samouprave i grada u cjelini, Predsjedništvo će tražiti dalja pravno-politička tumačenja u vezi mogućnosti stvaranja nove većine na osnovu prijedloga Opštinskog odbora DPS Herceg Novi, u cilju zakonitog funkcionisanja opštinske uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније