Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 12. 2014. 19:04 >> 19:11

PREDSTAVNICI REGIONA

Potpisan sporazum o kontroli naoružanja

Predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske i Srbije potpisali su danas Izmjene i dopune sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, čime su preuzeli odgovornost za stabilnost u regionu, saopšteno je iz Misije OEBS-a za Crnu Goru.

Dokument su na ministarskom savjetu OEBS-a potpisali ministri vanjskih poslova Igor Lukšić, Zlatko Lagumdžija, Vesna Pusić i Ivica Dačić.

Iz OEBS-a je saopšteno da se time odgovornost za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja prenosi na države, a to je, kako se navodi, značajno za izgradnju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Kao okvirni dokument za izradu danas potpisanog sporazuma poslužio je član IV Dejtonskog sporazuma.

Iz OEBS-a su objasnili da je taj član potpisan 1996. godine kako bi se spriječila nova trka u naoružanju u regionu, i smanjio rizik od eskalacije odnosa i izbijanja sukoba, nakon nekoliko godina ratovanja.

„Obaveze iz člana IV Dejtonskog mirovnog sporazuma su ispunjene. BIH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija dokazale su da mogu uspostaviti stabilan vojni balans na najnižem nivou naoružanja, smanjivši time rizik od pogoršanja odnosa i izbijanja sukoba. Naša misija je ispunjena“, kazao je predstavnik predsjedavajućeg OEBS-a, Mišel Tores.

On je kazao da prenos odgovornosti ne predstavlja povlačenje međunarodne zajednice, niti pokušaj da se države prepuste same sebi u procesu koji će uslijediti.

“Saradnja sa OEBS-om po svim pitanjima u vezi s kontrolom naoružanja se nastavlja, ali sada će OEBS više pružati podršku nego što će pomagati i voditi“, kazao je Tores.

Predsjedavajući OEBS-a Didier Burkhalter kazao je da je član IV Dejtonskog sporazuma bio i ostaje relevantan za stabilnost u region.

„Želim da pohvalim države što su ispunile svoje obaveze, krajnje odgovorno, odlučno i profesionalno. Dokazale ste danas da je moguće uspostaviti saradnju i izgraditi povjerenje. Režim kontrole naoružanja ne bi mogao biti uspostavljen bez vašeg predanog rada“, zaključio je Burkhalter.

Iz OEBS-a su saopštili da je u posljednjih devetnaest godina više od deset hiljada komada teškog naoružanja uništeno u regionu.

“Preko 1,3 hiljade članova osoblja OEBS-a na terenu učestvovalo je u više od 700 inspekcijskih pregleda, uz podršku 29 država članica OEBS-a”, navodi se u saopštenju.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније