Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

29. 03. 2024. 15:06 >> 15:05
Čitaj mi:

PODACI MUP-A

Prošle godine identifikovano 18 žrtava trgovine ljudima

U Crnoj Gori je, tokom prošle godine, identifikovano 18 žrtava trgovine ljudima koje su bile izložene različitim oblicima eksploatacije, kazala je predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tijana Šuković.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori je, od ponedjeljka do danas, u Budvi i Kolašinu organizovala dvije obuke za službenike granične policije iz cijele države, na temu kako intervjuisati žrtvu trgovine ljudima.

Šuković, koja je načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima, rekla je da je efikasna granična kontrola ključni uslov za efikasno djelovanje policije i bezbjednost svih građana.

„Prošle godine je Tim za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima identifikovao ukupno 18 žrtava. Kao oblici eksploatacije kojima su te osobe bile izložena su i radna i seksualna eksploatacija, kao i prisilno prosjačenje i sklapanje nedozvoljenog braka, upotreba u pornografske svrhe“, navela je Šuković.

Ona je kazala da su žrtve u najvećem procentu bile žene i maloljetne osobe ženskog pola, koje dolaze iz marginalizovanih sredina, a koje karakteriše slabo obrazovanje, diskriminacija, siromaštvo, konstantna prisutnost raznih vidova nasilja.

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori saopštili su da su ukupno 43 učesnika obuka razgovarala o tome kako voditi intervjue sa žrtvama trgovine ljudima, koristeći rodno osjetljiv pristup i smjernice razvijene uz podršku Misije, sa standardizovanim setom pitanja.

„Obuke su ojačale kapacitete policijskih graničnih službenika da kroz intervjuisanje identifikuju žrtve trgovine ljudima, da pruže adekvatnu pravnu zaštitu i izbjegnu sekundarnu viktimizaciju“, kaže se u saopštenju.

Te obuke se, kako su rekli iz Misije OEBS-a, realizuju treću godinu zaredom.

Oni su kazali da je prethodnih godina, kroz osam sesija, obučeno 108 policijskih službenika.

„Kontinuirana podrška Misije dio je napora da se pomogne Crnoj Gori u implementaciji nacionalne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019–2024“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније