Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 12. 2014. 08:10 >> 08:07
93

KNJIŽEVNIK POPOVIĆ

Poništenje PG skupštine nužno

Ne samo da bi zakon kojim bi se poništile odluke Podgoričke skupštinne iz 1918. godine trebalo donijeti, nego je nužan za opstanak Crne Gore, ocijenio je književnik Milorad Popović.

 

Predsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je na jučerašnjem premijerskom satu da bi zakon o proglašenju ništavim odluka Podgoričke skupštine imao sa­mo simbolički značaj. Popović ističe da bi pored simboličkog značenja, koje je u politici veo­ma važno, taj akt imao i politič­ku težinu.

"Nije u pitanju samo simbolič­ko značenje, nego bi imalo i konkretno političko značenje koje se odražava na sadašnje vrijeme. Prije svega što nijesu poništene sve odluke Podgorič­ke skupštine",  rekao je Popović za Pobjedu.

Većina odluka iz 1918. godine, kako je objasnio, poništene su odlukama AVNOJ-a 1943., i ob­navljanjem nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Prema njegovim riječima, Podgorička skupština uticala je na akt kralja Aleksandra iz 1920. godine o ukidanju Crnogorske pravoslavne crkve.

"Što direktno proizvodi sadaš­nju situaciju da je Srpska pra­voslavna crkva u Crnoj Gori u posjedu najvećeg broja kulturno-istorijskih sakralnih obje­kata", navodi Popović, koji smatra da je Crna Gora tako došla u nevjerovatnu situ­aciju da je jedina zemlja u Evropi čiji su najvaž­niji kulturni i istorijski spome­nici, poput Cetinjskog manastira, Ostroga i Manastira Morača, u posjedu institucije jedne stra­ne države.

"Da paradoks bude veći, Cetinjski manastir je skoro dva vijeka bio duhovno i svjetovno središte Crne Gore, a danas cr­nogorska država nad njime ne­ma suverenitet", rekao je Po­pović.

On smatra da je SPC najsnaž­nija institucija u Crnoj Gori, ne samo u duhovnom smislu.

"Ona i dalje poromoviše, i si­stematski radi, na negiranju crnogorskog kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta. Taj zakon imao bi veliki značaj u borbi za duhovna i kulturna prava nacionalnih Crnogoraca", zaključio je Po­pović.

Odlukama Podgoričke skup­štine ili „Velike narodne skup­štine" 1918. godine ukinuta je država Crna Gora i pripojena kraljevini Srbiji, a kralj Nikola i dinastija Petrović zbačeni sa crnogorskog prijestola u korist dinastije Karađorđević.  

 

Пратите нас на

Коментари93

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније