Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

14. 01. 2015. 08:11 >> 08:07
8

TAČI NAJAVIO

Crnogorci uskoro u Ustavu Kosova

Potpredsjednik kosovske Vlade, Hašim Tači kazao je da njegove posjete regionu treba da ojačaju poruku o potrebi važnosti dobrosusjedskih odnosa i saradnje, navodeći da je Kosovo jedan od najuspješnijih projekata vojne intervencije Zapada u modernoj istoriji. On je podsjetio da je u toku reforma kosovskog Ustava, dodajući da će se u tom aktu naći i Crnogorci, kao jedna od manjina koja živi u toj zemlji.

 

On je rekao da Kosovo nema nijedno otvoreno pitanje sa Crnom Gorom, "i sve teme među nama su prije svega tehnički, a ne politički zahtjevne".

“Imam niz posjeta u regionu, sa ciljem da se ojača poruka o potrebi važnosti dobrih susjedskih odnosa i regionalne saradnje. Susrešću crnogorske državne lidere, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, kako bih naglasio prijateljske relacije između Kosova i Crne Gore, kao i da stvorimo osnovu za još više prožimanja, više razmjene dobara i, takođe, više saradnje”, rekao je Tači Pobjedi.

Komentarišući najavljene proteste u Podgorici zbog njegovog dolaska, Tači je kazao da u svim bivšim jugoslovenskim republikama na Balkanu postoje neki ljudi koji su, još taoci prošlosti i koji su, još uvijek, opterećeni nacionalističkim temama i upotrebljavaju jezik mržnje.

“Moramo raditi izvan i iznad starih etničkih podjela. Kosovo je jedan od najuspješnijih projekata vojne intervencije Zapada u modernoj istoriji, kao država stalno napredujemo. Sada smo, evo, potpisali sa Beogradom Sporazum o normalizaciji odnosa, koji treba da označi zatvaranje poglavlja starih konflikata i da otvori novu stranicu međusobne saradnje”, podsjetio je on.

Tači se nada da će srpska zajednica u Crnoj Gori slijediti te ideje i novosti sa Kosova, ali i poštovati činjenicu da svi kosovski Srbi sada učestvuju u radu kosovskog Parlamenta i Vlade poštujući ustav te zemlje.

Tači je kazao da sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem ima političke kontakte već više od 15 godina, i da cijeni njegovu naprednu politiku koja je omogućila da Crna Gora postane slobodna i demokratska zemlja, bez prolivene krvi, a sada je u procesu intenzivnog pridruživanja NATO i EU.

On je saopštio da je proces promjena kosovskog Ustava već počeo i da će crnogorska nacionalna manjina uskoro biti uključena u najviši zakonski akt Kosova.

“Činjenica je, takođe, da su se mnogi Crnogorci na Kosovu izjasnili kao Srbi i mi danas nemamo tačan broj etničkih Crnogoraca. Ali, nezavisno od stvarnog broja Crnogoraca, mi smo zauzeli stav da budemob velikodušni prema istorijskom prisustvu crnogorske manjine i da im garantujemo jednak status”, poručio je Tači.

On je dodao da je promjena Ustava neophodna takođe zbog stvaranja Vojnih snaga Kosova, navodeći da su izborne promjene proces koji je već u toku.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније