Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

27. 02. 2024. 15:45 >> 15:45
Čitaj mi:

HAŠKI PROCES TAČIJU

Tužioci smanjuju broj svjedoka sa najavljenih 300 na manje od 200

Broj svjedoka tužilaštva na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, biće smanjen sa ranije najavljenih 300 na manje od 200, predočili su tužioci.

Suđenje Tačiju i saoptuženim Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Kransnićiju počelo je 3. aprila prošle godine, a do sada je sud saslušao samo 47 svjedoka optužbe.

Po ranijoj odluci raspravnog veća, tužioci sve svoje svjedoke moraju izvjesti pred sud do aprila 2025.

Od početka procesa, tužioci su najavljivali 300 svjedoka, uprkos pozivima vijeća sudije Čarlsa Smita i branilaca optuženih da broj svjedoka smanje.

Sudija Smit ponovo je, na posljednjoj statusnoj konferenciji, apelovao na tužilaštvo da skrati dokazni postupak.

Zastupnik optužbe Metju Holing odgovorio je da tužilaštvo planira da u narednih godinu dana, izvede dokaze više od "144 svjedoka", iz čega proizlazi da će iskaz dati ukupno 191 svjedok.

Tužilac je, međutim, naznačio da bi broj svjedoka mogao biti dodatno smanjen.

Holing je od raspravnog vijeća dobio rok da do 21. maja u podnesku precizira za koliko će broj svjedoka biti umanjen i na koji će još način dokazni postupak biti učinjen kraćim i jednostavnijim.

Vijeće je apelovalo na tužilaštvo i da sve ključne svjedoke izvede što prije.

Uz obećanje da će to učiniti, tužilac je podvukao da u obezbjeđivanju iskaza svjedoka "teškoće pričinjava opstrukcija" sa kojom se tužilaštvo suočava na Kosovu.

Da na Kosovu "vlada uporna atmosfera uznemiravanja i zastrašivanja svjedoka" protiv bivših pripadnika OVK, sud u Hagu je više puta konstatovao u presudama u nekoliko predmeta, ali i u drugim dokumentima.

Vijeće sudije Smita utvrdilo je i da na dužinu trajanja suđenja značajno utiče i vrijeme koje branioci optuženih troše na unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe.

Odbrane su, po evidenciji sudija, potrošile ukupno 58 odsto ukupnog vremena za svjedoke, često bespotrebno ponavljajući pitanja.

Na upozorenje predsjedavajućeg sudije Smita, da bi veće moglo odrediti vrijeme za unakrsno ispitivanje, Tačijev advokat Luka Mišetić ocijenio je da to ne bi bilo dobro, ali i obećao da će branioci nastojati da skrate ispitivanje svjedoka.

Sugerišući da su za dužinu postupka najviše odgovorni tužioci, Mišetić je ocijenio da "nema teorije da tužilaštvo sasluša 144 svjedoka do aprila iduće godine".

Suđenje Tačiju i saoptuženima biće pred sudom (čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova) nastavljeno sjutra.

Danas zasijedanja nije bilo zato što zaštićeni svjedok, inače bivši pripadnik OVK, "nije mogao" da svjedoči, kako je rekao predsjedavajući Smit.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nijesu krivi za zločine iz optužnice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније