Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

26. 01. 2015. 08:08 >> 08:03
11

VUKOVIĆ SMATRA

Priča o Sutorini nanosi štetu BiH

Pokretanjem pitanja Sutorine i razgraničenja Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), autori te inicijative napravili su veliku štetu BiH, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miodrag Vuković.



„Vjerujem da će potpuno besmislena i ničim opravdana inicijativa o Sutorini biti odbčena u parlamentu BiH, ako ona do njega uopšte i dođe“, kazao je Vuković, dodajući da bi sa njom trebalo zastati zbog dramatičnog razbijanja velike Jugoslavije devedesetih godina.

Prema njegovim riječima, to pitanje bi trebalo posmatrati „hladne glave“ i kao razračunavanje na bosanko-hercegovačkoj političkoj sceni.

„To je klanje vola za kilo mesa. Tek što se smirio region i vratio se mir na ove prostore, samo što je politika konfuzije i pokušaja radikalnog rješavanja problema u regionu zamijena dijalogom i mirnom komunikacijom, već se otvaraju nova besmislena pitanja“, rekao je Vuković za Blic.

On je dodao da je pitanje granice Crne Gore i BiH riješeno i da ih je međunarodna zajednica priznala u granicama sa kojima su izašle iz zajedničke države.

„Pozivati se na istoriju je otvaranje Pandorine kutije. Region je toliko puta mijenjao granice, toliko puta se transformisao, da je krajnje besmisleno provocirati takva pitanja. Od toga je umorna i međunarodna zajednica“, rekao je Vuković.

On smatra da Crna Gora nema razloga da preozbiljno, ali ni sa potcenjivanjem, pristupa toj inicijativi.

„Upozorenja smo izdigli na taj nivo da onaj ko je počeo da provocira u svojoj državi mora da odgovori zašto mu to treba i kakve odnose želi između dvije države. To upozorenje je kreirano i zadrškom slanja ambasadora u Sarajevo. To bi sve ozbiljne u BiH trebalo da zamisli“, poručio je Vuković.

On je ocijenio da Crna Gora ne bi trebalo da prihvati „bačenu rukavicu“ i da slijepo i dekoncentrisano reaguje i prihvati arbitražu o tom pitanju.

To bi, kako smatra Vuković, aktiviralo mogućnost otvaranja malih i velikih, opravdanih i neopravdanih problema i kad su druge države u pitanju.

„Otvorila bi se pitanja ne samo Crne Gore, već kakva je do juče bila Hrvatska, Slovenija, Srbija, Makedonija, Francuska, Njemačka. To bi bilo ludilo bez kraja“, objasnio je on.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније