Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 03. 2015. 16:33 >> 16:26

PEJOVIĆ U ZAGREBU

Posvećeni ravnomjernom napretku

Crna Gora je, u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), posvećena postizanju stalnog i ravnomjernog napretka u svim oblastima, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Pejović.

On je u Zagrebu učestvovao na konferenciji „Hrvatska – most Europske unije prema Jugoistočnoj Europi“.

Na konferenciji, koju je organizovao Ured za informisanje Evropskog parlamenta u Hrvatskoj, europoslanici iz Hrvatske, i predstavnici vlada i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, razgovarali su o budućim proširenjima EU, kao i o bezbjednosnim pitanjima na relaciji EU – Jugoistočna Evropa.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, učestvovao na prvom panelu Pogled u budućnost: daljnje proširenje EU.

„Ambasador je predstavio ostvarene rezultate u procesu pristupanja EU istakavši da je Crna Gora posvećena postizanju stalnog i ravnomjernog napretka u svim oblastima“, kaže se u saopštenju.

Pejović je naglasio da su rezultati u 16 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i napori i planovi u pravcu otvaranja ostalih, potvrda jasnog evropskog opredjeljenja Crne Gore.

„Istakao je da i Rezolucija Evropskog parlamenta konstatuje stalne napore Crne Gore u tom pravcu i zahvalio europoslanicima iz Republike Hrvatske na podršci koju pružaju integraciji Crne Gore u EU. Ukazao je da je Hrvatska podrška prisutna i na političkom i na stručnom nivou, što Crnoj Gori umnogome pomaže u procesu pregovora“, rekli su iz Ministarstva.

Pejović je posebno ukazao na značaj crnogorske Vlade i cijelog društva reformama u okviru 23. i 24. poglavlja.

On je naglasio da izrada i, posebno, sprovođenje akcionih planova za ta poglavlja pokazuju jasnu spremnost Crne Gore da se suoči sa izazovima u oblasti korupcije i organizovanog kriminala i stvori kvalitetan ambijent u oblasti pravosuđa, zaštite i unapređenja temeljnih prava i time osigura kvalitetan razvoj i napredak u svim ostalim oblastima pregovora.

„Polazeći od ocjene Evropskog parlamenta da je Crna Gora država koja je najviše napredovala u sprovođenju reformi i koja predvodi region u procesu pristupanja EU, Pejović je rekao da je ta ocjena raduje, ali i dodatno obavezuje Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Pejović je naveo da je uvjeren da će dobri rezultati Crne Gore pozitivno uticati na promjene u drugima državama u pravcu ubrzanja procesa pristupanja EU.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније