Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 04. 2015. 18:28 >> 19:31
11

SASTANAK SA VUJANOVIĆEM

Erdogan uskoro u Crnoj Gori

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, potvrdio je predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, da će u najskorije vrijeme posjetiti Crnu Goru i da će se tom prilikom organizovati bizniz forum na predsjedničkom nivou.

"Predsjednik Vujanović je iskazao posebno zadovoljstvo sastankom sa Predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Bio je to otvoren, srdačan i vrlo konstruktivan razgovor i potvrda kontinuiteta veoma sadržajnih i intezivnih odnosa dvije države", kazao je, za TVCG, Vujanović.

Vujanović je iskoristio sastanak da iskaže poštovanjem za pomoć koju Crna Gora dobija od Turske u evropskim i evroatlanskim integracijama.

"Posebno za značajnu pomoć u evroatlanskim integracijama, koja je ove godine veoma značajna, i kroz intezivirani i fokusirani dijalog sa NATO-m treba da dovede do odluke o pozivu za članstvo u NATO", istakao je crnogorski predsjednik.

Turci bi ulagali u energetiku

"Veliki dio sastanka bio je posvećen ekonomskoj saradnji i procjeni u oblastima u kojima tu saradnju treba nastaviti. Naša javnost zna da je Turska vrlo prisutna sa jako ozbiljnim odnosom njenih kompanija, u svim onim oblastima u kojima je investirala, i da se pokazala kao vrlo pouzdan partner kroz krajnje odgovoran odnos njenih kompanija", naglasio je Vujanović.

Vujanović i Erdogan su su razgovarali o angažmanu turskih kompanija u energetskom sektoru.

"Shodno dogovoru između Crne Gore, Slovenije i Turske o mogućnosti da se iskoriste, prije svega hidropotencijali Crne Gore, iznad svega na Komarnici i na rijeci Morači, i da kroz trojni angažman Crne Gore, Turske i Slovenije obezbijedimo što skoriju realizaciju ta dva velika hidro-energetska projekta", naveo je predsjednik Crne Gore.

Takođe, dva predsjednika su razgovarali i o mogućnosti ogromnih resursa rudnika Maoče u Pljevljima i interesovanju koji nesumnjivo postoji iz Turske za taj termoenergetski resurs.

"Ubijeđen sam da će bizniz forum u Crnoj Gori, koji će biti organizovan ptilikm Erdoganove posjete našoj zemlji, biti jedan moćan biznis forum i nova promocija izuzetno dobre ekonomske saradnje Crne Gore i Turske, koju će ta posjeta ohrabriti i učiniti kvalitetnom sa novim kompanijama i ljudima iz biznisa iz Turske u Crnoj Gori", ocijenio je Vujanović.

Posebno afirmisati saradnju u kulturi

Vujanović i Erdogan su saglasni da treba afirmisati jako dobru saradnju u svim oblastima, a opredijelili su se da se posebno afirmiše saradnja u oblasti kulture.

"Da Crna Gora pomogne da Turska ima svoj snažan kulturni centar u Crnoj Gori, a sa druge strane da Turska pomogne da se na odgovarajući način, iznad svega crnogorskom sistemu obrazovanja, u izgradnji infrastrukture na Cetinju. U tom smislu izvjesno je da ćemo imati zajednički dogovor o takvoj vrsti saradnje i da će on svakako biti u funkciji novog kvalita afirmacije kulture i afirmaciju u sferi obrazovanja između Crne Gore i Turske", kazao je Vujanović.

On je iskazao posebno poštovanje za ono što turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju TIKA čini u Crnoj Gori za brojne projekte koji se realizuju u interesu svih građana Crne Gore u svim opštinama, a i za brojne projekte koji povezuju Crnu Goru i Tursku.

"Crna Gora je imala visoko razumijevanje od predsjednika Turske za njenu politiku afirmacije multinacionalnih i multivjerskih odnosa. U Turskoj se Crna Gora prepoznaje kao država harmonije i kao država u kojoj je multinacionalni i multivjerski sklad njena posebna vrijednost", saopštio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније