Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

01. 04. 2024. 09:28 >> 09:28
Čitaj mi:

na vlasti od 2002.

Erdogan priznao istorijsku pobjedu opozicije na lokalnim izborima

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan priznao je u nedjelju istorijsku pobjedu opozicije na lokalnim izborima, koji za njega predstavljaju "prekretnicu" za njegov tabor, na vlasti od 2002. godine.

Poslije prebrojavanja 95 odsto glasačkih listića širom zemlje, turska opozicija je nanijela najgori izborni debakl vladajućoj Partiji Pravde i razvoja (AKP).

Glavna opoziciona partija, Republikanska narodna partija (CHP) pobijedila je u Istanbulu i Ankari, dva najveća grada u Turskoj, i sprema se da preuzme i druge gradove, kao što je Bursa, veliki industrijski grad na sjeverozapadu koji je preuzet od AKP-a od 2004.

Erdogan je sinoć iz sjedišta svoje stranke u Ankari i pred potištenom, neobično tihom masom, obećao da će "poštovati odluku nacije".

Prije toga je odlazeći gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu rekao da je ponovo pobijedio ne čekajući konačne rezultate. On je na čelu Istanbula od 2019. godine.

U Ankari, gradonačelnik CHP Mansur Javas je takođe sinoć proglasio svoju pobjedu pred svojim pristalicama.

"Birači su odlučili da promijene lice Turske", rekao je lider CHP-a Ozgur Ozel.

Pored Izmira (na zapadu), trećeg grada u zemlji i uporišta CHP-a, i Antalije (na jugu) gdje su sinoć pristalice opozicije počele da slave pobjedu na ulicama, glavna opoziciona grupa postigla je veliki prodor u Anadoliji.

CHP vodi trku u glavnim gradovima pokrajina koje su dugo bile pod vođstvom vladajuće AKP, prema gotovo konačnim rezultatima koji su iznenadili posmatrače.

Erdogan (70) na vlasti 21 godinu, uložio je posebne napore tokom kampanje za Istanbul, ekonomske i kulturne prestonice čiji je bio gradonačelnik 1990-ih, a koji je prešao u opoziciju 2019.

Tokom kampanje, Erdogan je održavao svakodnevne sastanke, koristeći neograničeno vrijeme emitovanja na javnoj televiziji, dok su njegovi protivnici bili gotovo lišeni toga.

Poraz njegove Partije pravde i razvoja, posebno u Istanbulu, imaće ozbiljne posljedice.

Za mnoge posmatrače, gradonačelnik Istanbula će imati otvoren put za predsjedničke izbore 2028. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније