Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Atlas TV ]

10. 05. 2015. 19:24 >> 20:46
8

SISOJEV PORUČIO

Protivnici NATO-a bi da iskoriste Rusiju

Stav Rusije je jasan – ona se protivi proširenju NATO-a, ali ne sprečava nijednu zemlju, pa ni Crnu Goru, da radi ono što misli da je najbolje za nju, rekao je urednik ruskog dnevnika "Komersant", Genadij Sisojev.

Crnogorski krugovi koji se protive učlanjenju u NATO pokušavaju da na ovaj ili onaj način iskoriste Rusiju, kako bi pokazali da se ona ne samo protivi ovom učlanjenju, već i radi na tome da do njega ne dođe, rekao je urednik ruskog dnevnika Komersant Genadij Sisojev, dodajući da je otuda i potekla priča da su ruske bezbjednosne službe umiješane u aferu Depeša.

Komentarišući curenje povjerljivih diplomatskih informacija iz razgovora crnogorskog ministra Igora Lukšića sa stranim zvaničnicima, na temu ulaska Crne Gore u NATO, urednik ruskog dnevnika "Komersant", Genadij Sisojev, smatra da je sve stvar pogrešne interpretacije.

"Suština svega toga nije u objavljivanju onoga što je bio sadržaj te depeše. Svaki novinar pokušava da dođe do tog materijala. Ali, suština je, po mom mišljenju bila u interpretaciji i mislim da nije bila baš korektna interpretacija onoga što piše u tim depešama.", kaže on.

Na pitanje kako komentariše mogućnost da su ruske bezbjednosne službe inicirale ovu aferu kako bi spriječile Crnu Goru da uđe u NATO, Sisojev odgovara:

"Meni se ponekad čini da ovi krugovi ili političari u Crnoj Gori koji su protiv evroatlanskih integracija Crne Gore pokušavaju da na ovaj ili onaj način iskoriste Rusiju, pa čak i tamo gdje je nema. Stav Rusije je jasan. Ona se protivi proširenju NATO-a, ali smatra da odluku o pristupanju ili nepristupanju  svaka zemlja treba da donese pojedinačno", kazao je Sisojev.

U odnosima Crne Gore i Rusije nema ničeg skrivenog, kaže Sisojev, napominjući da ove zemlje imaju različite ciljeve, ali da svaka istrajno radi na svojim prioritetima.

"Crna Gora nikad nije krila da teži evroatlanskim integracijama. I ta težnja je usmjerena samo u jednom pravcu, a nije usmjerena protiv Rusije ili nekog drugog. Kao što ni Rusija nikada nije krila da se protivi proširenju NATO-a, ali prepušta svakoj zemlji da sama odluči", kaže on.  

Ovakav odnos nije novijeg datuma. On, kaže Sisojev, dotira još iz vremena kada je Crna Gora bila u zajednici sa Srbijom.

"Tada je Rusija jasno govorila da je ona protiv odvajanja Crne Gore od Srbije. I predsjednik Putin je premijeru Đukanoviću godinu i po pred referendum rekao da mi nijesmo za odvajanje, ali ako vi smatrate da je to u interesu Crne Gore, onda idite naprijed i ne slušajte ni nas ni Amerikance", zaključuje Sisojev.  

Takav stav, ističe Sisojev, Rusija ima i prema ostalim zemljama. Svaka suprotna tvrdnja je, kaže on, pogrešna i koristi se isključivo u dnevno-političke svrhe. 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније