Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Radio Jadran

17. 06. 2015. 17:00 >> 16:54

ZAHTJEV IZBORA

Odložena sjednica SO Herceg Novog

Nastavak sjednice parlamenta Herceg Novog odložen je za sredinu sljedeće sedmice. Predsjednik Skupštine opštine, Andrija Radman, obavjestio je odbornike da je, na kolegijumu, Klub odbornika Izbora zatražio odlaganje sjednice za sjutra. S obzirom da sjutra Radman ima ranije preuzete obaveze, to neće biti moguće, pa će nastavak zasjedanja biti u utorak ili srijedu.

U svom, kako je kazao, proceduralnom obraćanju, Obrad Gojković (Demokrate), pozvao je Radmana na odgovornost jer je, kako je kazao, politička kriza u parlamentu, te da je potrebno što hitnije raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih izbora.

"U suprotnom, šteta će biti još veća nego li je za ovih pet mjeseci koliko ste na vlasti", kazao je Gojković, istakavši da je na djelu obračun interesnih grupa u Izboru.

Predsjednik Skupštine Andrija Radman je potom oduzeo riječ Gojkoviću, jer je zloupotrebio proceduralno javljanje i kazao da organi lokalne samouprave funkcionišu, te da je i njihovom Klubu odbornika izlazio u susuret u ovakvim situacijama kad su to tražili.

"Nema sada nikakve štete za grad, osim one koja je učinjena prije nas", poručio je Radman.

Odbornici će o nastavku sjednice biti obavješteni u ponedjeljak 22. juna.

Zahtjev Kluba odbornika Izbora za odlaganje sjednice, odbornik i predsjednik OO DPS-a Slobodan Radović ne smatra problematičnim i vjeruje da je zaista riječ o obavezama, kako su i obrazložili na skupštinskom kolegijumu. Podjele koje su izražene u građanskoj listi Izbor, nijesu nepremostive i mogu se prevazići, smatra Radović.

“Ukoliko iz Kluba odbornika Izbor ponove inicijativu za smjenom predsjednika opštine, Nikole Gojkovića i potpredsjednice Tamare Vujović, ona će biti razmatrana na organima DPS-a. Moguće da određen broj odbornika zbog prečih obaveza nije mogao prisustvovati sjednici SO. Vjerujem da je to danas slučaj, jer nas koalicioni partner sa kojim imamo dobru saradnju, nije obavijestio da je to zbog krize vlasti ili bilo koje vrste bojkota, osim da je to zbog zbilja nekog njima iskrslog problema i potrebe da se nešto međusobno dogovore”, istako je Radović.

On ni u jednom momentu nije doveo u pitanje funkcionisanje vladajuće koalicije i funkcionisanje izvršne vlasti, a ocjene da u Izboru postoje podjele smatra paušalnim i apsolutno unutrašnjim pitanje Kluba Izbora.

Radović Izbor još doživljava jedinstvenim, pa je uvjeren da će prevazići unutrašnje probleme. S druge strane, DPS je homogen i jak i trenutno usmjeren na aktivnosti uoči sedmog kongresa partije koji će biti održan u subotu, kazao je Radović.

Na drugoj konferenciji za novinare, Obrad Gojković je zbog odlaganja Skupštine situaciju okarakterisao krizom vlasti u Herceg Novom. Po njemu je evidentno da vlast u opštini odavno ne funkcioniše.

“Bez obzira na objašnjenja vladajuće većine, kriza vlasti je definisana najviše privatnim interesima pojedinaca iz Izbora koji pokušavaju iz opštine Herceg Novi da naplate svoje poslovne promašaje i svoje poslovne dugove. Nećemo to dozvoliti i tražimo skraćenje mandata i već sam to tražio od predsjednika Skupštine. Što se tiče DPS-a, očigledno je da u kongresu koji je predviđen za subotu, počiva razlog produženja ove političke krize, jer ne žele da kongres dočekaju u sjenci pada vlasti u Herceg Novom, što bi imalo i velike efekte na predstojeće parlamentarne izbore na državnom nivou”, ustvrdio je Gojković.

On očekuje da će poslije kongresa DPS izaći sa skraćenjem mandata u Herceg Novom i rješenjem za Institut Igalo.

“Herceg Novi je talac privatnih interesa lidera iz grupe građana Izbor”, smatra Gojković, najavljujući posebnu sjednicu Skupštine o Vektra Boki koju je tražila opozicija.

"Na Kolegijumu predsjednika SO, dogovorili smo i da prije 16. jula Opština Herceg Novi definiše svoju politiku u procesu strečaja „Vektra Boke". Riječ je o najvećem razvojnom resursu ove opštine i svakako da ćemo tražiti intervenciju države. Tražićemo da se definišu dugovi koje prema opštini Herceg Novi ima Vektra Boka, počev od javnih preduzeća, Uprave za poreze, Turističke organizacije, potom da se integralno nastupi sa povjeriocima u stečajnom postupku, da se pokuša vratiti dio imovine koje je opština nekada imala (Park hotela Boka, Tamaris, Autobuska stanica...)”, kazao je Gojković objašnjavajući da država, kao povjerilac Vektra Boke, mora biti uključena.

Predsjednica hercegnovskog SNP-a, Danijela Đurović tvrdi da je današnje otkazivanje sjednice lokalne Skupštine dokaz da aktuelna vlast u Herceg Novom više ne funkcioniše i da je to potvrda raspada koalicije DPS-Izbor.

“Odbornici „većinskog" kluba odbornika Izbora, kako to sami kažu, nijesu bili u mogućnosti, iz ličnih razloga, da prisustvuju sjednici. Da je sjednica održavana u kafani preko puta zgrade Opštine, kvorum bi bio kompletan, jer svi koji nijesu bili u sali, bili su tamo”, kaže Đurović i dodaje:

“DPS glumi da je sve savršeno normalno, jer ne smiju da talasaju pred u subotu zakazani „slavljenički" Kongres partije. Obznanjivanje gubitka vlasti u Herceg Novom, na koju su čekali 15 godina, tri dana prije Kongresa, bila bi pogubna po pozicije njihovih istaknutih članova, koji su se već okitili lovorikama”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније