Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 07. 2015. 15:41 >> 15:55
3

KONJEVIĆ SAOPŠTIO

Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

Stanje bezbjednosti u Crnoj Gori je zadovoljavajuće, iako sporadično ima ekscesa, a stopa registrovanog kriminaliteta u prošloj godini bila je najmanja u regionu, saopštili su čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na sjednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost.

Odbor je većinom glasova prihvatio izvještaj MUP-a o radu i stanju u upravnim oblastima za prošlu godinu, protiv kog su glasali poslanici Snežana Jonica i Velizar Kaluđerović. Poslanici su jednoglasno usvojili zaključke Odbora.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je da je od septembra prošle godine , maksimalno intenzivirana međunarodna policijska saradnja, posebno zbog rješavanja teških krivičnih djela.

Ona, kako je kazao, u jednom dijelu daje rezultate, navodeći da će u jednom dijelu vrlo brzo dati rezultate.

„Za jedno od tih teških krivičnih djela sam već rekao, sigurni smo i ja i direktor policije da će ono biti rasvijetljeno. Ali nedostae još dio dokaza koji će se obezbijediti kroz međunarodnu policijsku saradnj u, i da to teško krivično djelo bude procesuirano“, poručio je Konjević.

Konjević je, odgovarajući na set pitanja poslanika o bezbjednosnoj situaciji, kazao da se pokušava nametnuti utisak da se neka djela dešavaju samo u Crnoj Gori, podjsećajući da su neka veoma teška za otkrivanje i da ih je u nekim segmentima teško spriječiti.

„Premijer Francuske, koji je bivši ministar unutrašnjih psolova je nakon terorističkih akata sa kojima se suočava ta moćna država i njene službe odgovorio nije pitanje da li će biti novih terorističkih napada nego kada će se oni desiti”, podsjetio je on, navodeći da bi došlo do salve kritika da je tako nešto izrečeno u Crnoj Gori.

Konjević je kazao da je nemoguće neke stvari spriječiti, jer bi u protivnom živjeli u idealnom društvu.

„Stanje bezbjednosti je zadovoljavajuće, iako ima sporadično ekscesa koji u percepciji tu stvar mogu da naruše, mi smo toga svjesni“, ocijenio je Konjević.

Pomoćnik direktora Uprave policije, Milovan Pavićević, kazao je da u prošloj godini nije bilo primjene prikrivenih policijskih mjera i radnji.

„Tokom ove godine imali smo u dva slučaja, kada su u pitanju oblici organizovanog i prekograničnog kriminala, i u oba slučaja ta sredstva su opravdala primjenu, i došlo se do podataka na osnovu kojih su otvorene operacije, koje su u toku“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine registrovano je 5 701 krivično djelo, a stopa registrovanog kriminaliteta bila je 9,1 „i na osnovu uporednih podataka najmanja je u regionu“.

Pavićević je rekao da je ukupno procenat rasvijetljenosti krivičnih djela 56,4.

„Što se tiče ubistava, iz izvještaja se vidi da ih je bilo 19, riješeno je 14, a pet je ostalo nerasvijetljeno. Od tih pet, tri su posljedica međunarodnih sukoba kriminalnih grupa i intenzivno se radi na njihovom rasvjetljavanju u saradnji sa tužilaštvom i partnerskim službama regiona“, naveo je on.

Pavićević je ocijenio da ima kvalitetnog napretka u rasvjetljavanju tih krivičnih djela, i da u narednom peridu treba očekivati rezultate.

Konjević je, odgovarajući na pitanje Jonice, kazao da prošle godine nije dao nijedan pisani nalog za sprovođenje prikrivenih policijskih radnji, podsjećajući da su strani eksperti ukazali da takva vrsta ovlašćenja ne treba da bude kod ministra unutrašnjih poslova jer je on političar.

„Shodno toj preporuci sam se ponašao do trenutka dok tu odredbu nismo promijenili Zakonom o unutrašnjim poslovima, a to smo uradili krajem prošle godine“, rekao je on.

Jonica je pitala ministra da li se stanje u koalicionim odnosima održava i na stanje u sektoru bezbjednosti jer su ključna mjesta u Upravi policije u v.d. stanju (tri od četiri pomoćnika direktora).

Konjević je odgovorio da je stanje rezultat isteka mandata i penzionisanja ljudi koj isu radili na tim mjesiam.

On je podsjetio da je direktor policije, kao starješina organa u punom kapacitetu.

„Što se tiče pomoćnika, konkursna procedura je u toku, i brzo će biti donešena odluka po jednom završenom konkursu“, rekao je Konjević.

Komentarišući pitanje Kaluđerovića o budžetu tog resora, on je kazao da im je bilo opredijeljeno oko 69 miliona eura, a da je potrošeno oko 73 miliona, zbog isplata po osnovi tužbi dijela službenika za neisplaćeni prekovremeni i rad u vrijeme praznika, kao i za neiskorišćene odmore.

„Bio sam zapanjen činjenicom da do mog i direktorovog dolaska nećete vjerovati, nijesu se uopšte izdavala rješenja o godišnjim odmorima. Ako me pitate kako je to moguće, ne bih vam umio odgovoriti, a ono što bih vam umio odgovoriti jeste da se od 2013. ona uredno dodjeljuju“, ukazao je Konjević.

Na pitanje da li su se, od stupanja na snagu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) neki bivši službenici Agencije zaposlili u MUP-u, kazao da prema njegovim saznanjima nije nijedan.

Kaluđerović je ministra pitao da li će od Vlade tržiti da predloži rebalans, zbog donošenja pravosnažne presude u predmetu „Limenka“, po kojoj oko deset miliona eura treba da se isplati premijerovom bratu.

„Iz presude koja je konačna, vidio sam da je neko, a ne piše ko, pa vas pitam, ko je i na osnovu čije odluke obavijetsio Aca Đukanovića da se Limenka neće seliti što je bio osnov za raskid ugovora kasnije i tužbu na osnovu koje će on dobiti desetak miliona“, naveo je on.

Konjević kazao da odgovore treba tražiti od onih koji su tada biliu MUP-u, navodeći da je po dolasku u taj resor zatekao presudu da je Limenka državno vlasništvo. „Mogao bih da provjerim ko je tada obavijestio kupca, pretpostavljam starješina organa, ali ne znam da li e touradio tadašnji minister unutaršnjih poslova ili direktor policije“.

On je dodao da je ponašanje državnih organa u toj pravnoj stvari koja je dovela do ovakvog troška, nedopostivo.

„I da je moje očekivanje da će zaštitnik imovinskih inters koji je zastupao organe države u tom segmentu naći adekvatnu adresu kod organa za sprovođenje zakona da ih o tome zvanično obavijesti i da na taj način može biti započeta procedura da se vidi da li je bilo ko u sistemu, svojim neadekvatnim postupanje, a njega je očigledno bilo, proizveo trošak od devet miliona eura“, kazao je Konjević.

On je pojasnio da ministar unutrašnji poslova nema obavezu da prdlaže rebalans u vezi sa sudskim isplatama, navodeći da je to u nadležnosti Ministarstva finansija.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Borislav Banović, ocijenio je da je izvještaj realan i da objektivno sagledava stanje u MUP-u i da je saglasan sa ocjenom da je bezbjednosna situacija stabilna, ali da bi volio da bude i stabilnija.

Poslanik Demokratske partije socijaslita Luiđ Škrelja kazao je da je izvještaj korektan, realan, sadržinski i tehnički i da nema ocjena da se ne ocijeni dobrim i prihvatljivim.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić rekao je da je izvještaj obuhvatan i sadržinski potpun, ali da su zabrinjavajući podaci o stepenu kriminaliteta i broju ubistava.

U ponedjeljak ugovor za terminale za identifikaciju

Ugovor s austrijskom firmom, koja je izabrana da obezbijedi terminale za elektronsku identifikaciju birača, biće potpisan u ponedjeljak, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

On je, na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, upitan da li je obezbijeđena kompletna oprema za elektronsku identifikaciju birača, kazao da je u vezi sa biračkim spiskom Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sprovelo sve zakonom propisane aktivnosti, osim jedne koja nije samo u njihovoj, već i u nadležnosti lokalnih uprava.

Konjević je pojasnio da se radi o problemu unošenja podataka u softvere, jer postoje divlja naselja bez ulica, što stvara kada treba u softveru unijeti gdje će glasati birači po ulicama i brojevima ulica.

„Dogovor je da se Uredba koju donosi Vlada dopuni da lokalne samouprave mogu da donesu privremene, više tehničke odluke za sporne reone, jer u proceduru određivanja odluka o nazivima ulica ulazi i politika i ona traje dugo”, naveo je on.

Kako je rekao, u ponedjeljak će biti potpisan ugovor, i očekuje prisustvo direktora austrijske kompanije CNT, koja je izabrana da obezbijedi terminale za elektronsku identifikaciju.

„Tim ugovorom smo obavezali dobavljača, vjerujem da ćemo to uspjeti do kraja mjeseca do kada je redovno zasjedanje, da jedan terminal sa demo softverom postavimo u hol parlamenta da javnost i poslanici mogu da vide kako će to da funkcioniše“, kazao je Konjević.

On je rekao da bi rok za isporuku opreme trebalo da bude 90 dana. „I naravno obaveza da se nakon isporuke opreme izradi softver koji će se koristiti na biračkim mjestima. O svemu ovom informisao sam i predstavnike Evropske komisije“.

Sve normativne obaveze MUP je ispunio, samo jedna uredba nije, ali će brzo biti objavljena u Službenom listu.

„Da sumiram, ovaj dio u vezi sa lokalnim upravama, biračkom spisku oko elektronske identifikacije smo priveli kraju. Iskustvo elektronske identifikacije ne poznaje nijedna država regiona osim na aerodromima. Sada je to izazov za sve da se ta stvar sprovede jer ne znamo šta to mogu biti najčešći problemi“, saopštio je Konjević.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније