Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 07. 2015. 07:48 >> 07:40
15

NESTERENKO PORUČIO

Odluka o NATO-u da bude vaša

Više puta u svojim javnim izjavama sam rekao da odluka o članstvu Crne Gore u NATO-u treba da bude vaša odluka, ali, kako mi se čini, uz korišćenje demokratskih procedura, koje predviđaju uzimanje u obzir mišljenje stanovništva, umjesto da to bude učinjeno preko administrativnih i drugih, recimo, parlamentarnih odluka, rekao je odlazeći rusku ambasador Andrej Nesternko.

 

„Pitanje o mogućem prekidu saradnje sa SAD-om u vezi s tim ne bi trebalo da predviđa bilo kakve komentare sa moje strane. To pitanje treba postaviti onima koji su direktno uključeni u tu problematiku. Ne bih sada govorio o protivmjerama jer treba da sačekamo konkretne odluke, odnosno da vidimo hoće li Crna Gora postati članica NATO-a ili neće. Ali, svakako ćemo izvući zaključke na osnovu eventualnih novih okolnosti“, kazao je Nesterenko u intervjuu Danu.

Na pitanje šta bi za odnose zvanične Podgorice i Moskve značilo crnogorsko članstvo u NATO-u i da li bi Crna Gora mogla očekivati određene sankcije ili prekid dalje Međudržavne saradnje, Nesterenko je ponovio, da treba sačekati neku odluku po tom pitanju, a onda će vidjeti. 

„Uvođenje sankcija prema jednoj ili drugoj državi nije način naše spoljne politike u slučaju problema u odnosima sa jednom državom ili velikim brojem država. O svemu je moguće raspravljati na miran i pošten način, ali uz pružanje konkretnih i ubjedljivih argumenata. Istovremeno, važno je podvući da smo prije izvjesnih događaja u Ukrajini podržavali konstruktivan dijalog sa svim zemljama članicama Sjevernoatlantske alijanse bez izuzetka, kao i sa rukovodstvom NATO-a“, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje ima li naznaka dolaska novih investitora iz Rusije na ove prostore i za koje oblasti ulaganja su eventualno zainteresovani Nesterenko je rekao da takve podatke nema. 

„Čini mi se da je objašnjenje jednostavno niko ih ne čeka ovdje, i to iz političkih razloga. Od strane preduzetnika iz Rusije bilo je brojnih pokušaja, uključujući i one sa podrškom na međuvladinom nivou, za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike itd. Ali, kao odgovor su čuli samo jednu riječ „zanimljivo”, a zatim tišina“, rekao je on između ostalog.

Nesterenko je između ostalog kazao da planira da nastavi karijeru u svojstvu diplomate u svom ministarstvu, odnosno u MIP-u, gdje je počeo da radi odmah nakon diplomiranja na Moskovskom univerzitetu međunarodnih odnosa 1977. godine.

„Konkretni smjer mog budućeg rada odrediće naš ministar odmah po mom povratku u Moskvu“, kazao je Nesterenko, navodeći da će ga u Crnoj Gori naslijediti profesionalni diplomata Sergej Gricaj.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније