Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 04. 2013. 08:10 >> 11:31
3

OČEKIVANJE

Fratini: Poziv za NATO 2014.

Očekujem da Alijansa na narednom samitu 2014. Crnoj Gori uputi poziv za članstvo u NATO-u, kaže, u intervjuu Pobjedi, bivši ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini.

Fratini, koji je bio i evropski komesar za pravdu, veliki je optimista kada je evropska i evroatlantska budućnost Crne Gore u pitanju.

„Alijansa prepoznaje napredak koji je Crna Gora postigla na putu ka članstvu, pozdravljene su političke, ekonomske i odbrambene reforme i doprinos regionalnoj bezbjednosti. Često sam u Crnoj Gori i mogu lično da potvrdim koliko je Crna Gora napredovala. Ovo nijesu samo riječi hvale, već podsticaj vašoj zemlji da nastavi sa reformama. Ubrzo će stići i potvrda tog napretka, istakao je Fratini.

On kaže da sa pažnjom prati pregovarački proces Crne Gore i Evropske unije.

„I napredak na evropskom putu je kontinuiran i vaša država ide u pravom smjeru i tu samo možete očekivati pozitivne vijesti. Takođe, Crnoj Gori pomaže i njena strateška i geopolitička pozicija, kao i to što je dokazala da je promoter regionalne stabilnosti i multietničkog sklada u regionu“, kazao je Fratini.

Na pitanje kako bi crnogorskom građaninu objasnio značaj članstva u Alijansi, Fratini je naglasio da jedna država danas može biti bezbjedna i stabilna samo ukoliko je dio sistema kolektivne bezbjednosti.

„Moramo realno sagledati svijet u kojem živimo i globalne prijetnje kojima smo svakodnevno izloženi. Alijansa je decenijama stožer demokratskih vrijednosti i promoter mira i stabilnosti u svijetu. Danas je i više od toga, veliki štit protiv globalnih oblika bezbjednosnih prijetnji. Kada Crna Gora postane članica NATO-a, kompletno društvo ulazi u sistem zajedničkih demokratskih vrijednosti. Svaki građanin je na dobitku, jer dobija pravnu sigurnost, legalitet i najviši stepen demokratije i poštovanja ljudskih prava“, kazao je Fratini.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније