Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

25. 04. 2024. 16:13 >> 16:12
Čitaj mi:

Lapsli U SKOPLJU

"Sjeverna Makedonija cijenjena članica Alijanse"

Sjeverna Makedonija je cijenjena članica NATO, s obzirom na ukupan doprinos koji je do sada dala, izjavio je u Skoplju pomoćnik generalnog sekretara Alijanse za odbrambenu politiku i planiranje Angus Lapsli.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Lapsli je to rekao na sastanku sa premijerom Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem, na kojem su dvije delegacije potvrdile podršku koju zemlje članice, uključujući Sjevernu Makedoniju, daju Ukrajini.

"Alijansa je ujedinjena i jača nego ikada u svojoj istoriji, a članstvom Finske i Švedske, NATO postaje garant bezbjednosti preko milijardu građana demokratskog svijeta", piše u saopštenju.

Ističe se da je Džaferi potvrdio doprinos Sjeverne Makedonije NATO-u, koji kontinuirano jača i da snažan indikator tog procesa dostizanje izdvajanja iz budžeta za odbranu od 2,05 BDP-a, od čega je 30 odsto za modernizaciju vojske.

Istovremeno, kako se navodi, učešćem u kolektivnoj bezbjednosti preko multinacionalnih snaga Alijanse u Rumuniji, Bugarskoj i Letoniji, kao i u misiji NATO na Kosovu (Kfor) i u operaciji EU u Bosni i Hercegovini (ALTEA), Sjeverna Makdonija se dodatno pozicionirala kao jedan od stubova regionalne stabilnosti.

Na jučerašnjem sastanku u Skoplju delegacije Vlade Sjeverne Makedonije i NATO su razgovarale o Samitu NATO-a u Vašingtonu u duhu 75. godišnjice Alijanse, kao i o aktuelnim odbrambenim planovima, imajući u vidu globalnu bezbjednosnu situaciju u Evropi i svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније