Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 09. 2015. 10:37 >> 10:28

MIGRANTI U MAKEDONIJI

Konačni cilj Njemačka ili Švedska

Stanje na makedonskoj južnoj granici u večernjim satima je normalizovano. Na granici nema gužve, oko 200 izbjeglica je ušlo na makedonsku teritoriju i uputilo se prema prihvatnom centru, koji se nalazi nedaleko od granice. Makedonska policija izbjeglice sprovodi kontrolisano, u grupama i upućuje ih prema vozu koji ih vodi do sjevernog graničnog prelaza Tabanovce, piše Anadolija.

Juče je sa mjesta prihvatnog centra kod Đevđelije otputovalo četiri voza sa po 600 izbjeglica, od kojih dva u večernjim satima.  Izbjeglice se iz Tabanovca upućuju prema Srbiji i odlaze prema zemljama zapadne Evrope. 

Makedonsko-grčku granicu je večeras prošao i Sirijac Musab. Kaže da je putovanje veoma teško i mukotrpno, no da ga vodi želja da se izbori za bolji život.

“Naš put je bio dugačak i težak. Tri dana nijesmo spavali. Ne želim ostati ovdje u Makedoniji, želim što prije otići u Njemačku i tamo nastaviti obrazovanje. Studirao sam engleski jezik  i književnost, ali sam studije prekinuo radi ratnog stanja u mojoj zemlji“, kazao je Musab.

Sirijac Kemal je u večernjim satima prošao makedonsku južnu granicu i stigao u prihvatni centar. Kaže da se želi "što prije popeti u voz koji će ga odvesti prema sjeveru makedonske granice", jer želi otići dalje u Evropu.

“Prvo sam otišao u Bejrut, a odatle avionom u Tursku, zatim čamcem u Grčku. Sada sam došao u Makedoniju i želim da odem u Švedsku, jer smatram da ću biti zaštićen od rata u mojoj državi, a tamo želim da nastavim i studije“, rekao je Kemal.

Izbjeglička kriza u Makedoniji ne jenjava. UNHCR Makedonije minulih dana je najavljivao da će na makedonskoj južnoj granici pristizati i više od tri hiljade izbjeglica dnevno.

Foto: Anadolija

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније