Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 09. 2015. 17:56 >> 17:46
2

NIŠANI OCIJENIO

"Srbija de fakto priznala Kosovo"

Predsjednik Albanije Bujar Nišani ocijenio je danas da je pristajanjem na stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom, Srbija 'de facto' priznala nezavisnost Kosova.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga, koja boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji, rekao da Albanija podržava Briselski sporazum u cjelini.

"Prema našem sudu, radi se o veoma transparentnom i jasnom sporazumu koji ni malo ne dovodi u pitanje suverenitet vlasti Kosova na cijeloj njenoj teritoriji. To je 'de facto' priznanje nezavisnosti Kosova. Sve dok Srbija priznaje realnost vlasti Kosova nad srpskom manjinom i dokle ih tretira kao manjinu koja živi u državi koja nije njihova, to je 'de facto' priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije", rekao je Nišani.

On je rekao da je Albanija uznemirena položajem Albanaca u Preševskoj dolini posebno u socijalnom i ekonomskom aspektu.

"Oni još ne uživaju prava koja im pripadaju. Dobio sam obećanja od srpskih zvaničnika da će se stvari popraviti i očekujem da će se ona realizovati. Država Albanija će nastaviti da insistira da se ta obećanja ispune i ostvare prava Albanaca koji žive u Preševskoj dolini", rekao je albanski predsjednik.

Predsednica Kosova Jahjaga je rekla da je sporazum o Asocijaciji opština sa srpskom većinom dio dijaloga između vlada dvije zemlje o normalizaciji odnosa, kao i da je Sporazum u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Ona je dodala da se "tim sporazumom obezbjeđuje uključivanje srpske zajednice u institucionalni život" Kosova.

Nišani je rekao da Albanija podržava stvaranje Specijalnog suda za zločine visokih zvaničnika bivše OVK i dodao da niko ne može dovesti u pitanje herojsku borbu OVK i naroda Kosova za slobodu u suočavanju sa, kako je rekao, "Miloševićevskim genocidom na etničkim osnovama izvršenim na Kosovu".

(Beta)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније