Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ index.hr ]

05. 10. 2015. 16:21 >> 16:10
5

NJEMAČKA RAZMATRA

Možda će vratiti izbjeglice u Hrvatsku i Sloveniju

Njemački ministar unutrašnjih poslova, Tomas de Mezijer nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku, jer u tim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, “ne vladaju nehumani uslovi”.

"Budući da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dablinskog sporazuma za tu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje", rekao je De Mezijer u razgovoru za dnevnik "Stuttgarter Nachrichten".

On je objasnio zašto tzv. Dablinski postupak, po kome izbjeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Evropske unije, trenutno ne funkcioniše.

Nekoliko njemačkih sudova je u prošlosti donijelo presude po kojima se izbjeglice, tj. tražitelji zahtjeva za azilom, ne smiju vraćati u zemlje poput Grčke jer “tamo vladaju nehumani uslovi”.

"Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbjeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodijeljene Grčkoj kako bi se to stanje promijenilo", rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova.

Izbjeglice odbijaju smještaj

On se osvrnuo i na sve češću pojavu da izbjeglice odbijaju smještaj koji im dodjeljuju vlasti.

"Do ovog ljeta su izbjeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrovale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. No već neko vrijeme primjećujemo da mnoge izbjeglice to više ne prihvataju. Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gdje oni smatraju da bi trebalo da budu. To ne ide više tako. To u svakom smislu riječi nije u redu. Ne postoji pravo niti za jednog izbjeglicu da sam bira gdje će biti smješten", zaključio je De Mezijer.

On je u intervjuu naglasio kako će vlasti preduzeti sve kako bi se što prije protjerali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj. Tu je posebno istaknuo državljane zemalja zapadnog Balkana, prije svega Albance, ali i Avganistance koji u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku.

"Mi mladim ljudima iz Avganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih djelova zemlje poput Kabula. Mi im moramo reći: ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtjev za azilom državljana Avganistana pomno ispitati", rekao je De Mezijer za "Stuttgarter Nachrichten".

On je na kraju razgovora priznao da je novonastala situacija s izbjeglicama voda na mlin desnim populistima, ali je isto tako izrazio uvjerenost kako je povjerenje u politički sistem i političke stranke dovoljno veliko da se društvo odupre populističkim iskušenjima.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније