Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

02. 12. 2015. 11:54 >> 11:52
16

RADIĆ OCIJENIO

CG u NATO - Srbija u vakuumu

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je danas da je Crna Gora, pozivom za članstvo u NATO, definisala svoj status, što Srbiju ostavlja u "neprijatnom vakuumu" države bez pravih saveznika i vojne snage da odbrani svoju proklamovanu neutralnost.

"Ostaje pitanje šta Srbija treba da čini, jer je vojna neutralnost kompromitovana činjenicom da nemamo realne vojne resurse kojima bi mogli da stanemo u odbranu svoje neutralnosti. Osim toga što nemamo adekvatna sredstva za odvraćanje, moramo da budemo i prepoznati spolja kao neutralna zemlja", rekao je Radić agenciji Beta.

Povodom poziva koji je Crna Gora danas dobila za članstvo u NATO, Radić je ocijenio da je vojna neutralnost Srbije samo fraza, jer niko u inostranstvu ne doživljava ozbiljno skupštinsku deklaraciju o nezavisnosti, ali i zbog toga što je Vojska Srbije svakim danom u sve težem položaju.

"Nema nove opreme, budžet ima sredstava samo za plate i kriza je ozbiljna. Nema vojne neutralnosti kada nema samostalnosti u odbrani", rekao je Radić.

On je dodao da su vlasti u Srbiji mnogo toga činile da se zemlja približi NATO, bez zahtjeva za prijem, jer je to neprihvatljivo za srpsko javno mnjenje, pa političari ne žele da se suoče sa tom odlukom koja bi im donijela negativne poene u javnosti.

"Srbija ostaje u neprijatnom vakuumu. Migrantska kriza pokazala je da strani faktor veoma lako može da promijeni bezbjednosnu situaciju u zemlji i neprijatna je spoznaja da u vrijeme ozbiljnih kriza nemamo saveznika. Nijesmo u NATO, a sa Rusijom, osim protokolarnih odnosa i povremenih vježbi, nemamo vojnu saradnju koja bi se i iz daleka mogla smatrati savezništvom. A odnosi unutar regiona su turbulentni", rekao je Radić.

Govoreći o Crnoj Gori, Radić je rekao da toj zemlji sada predstoji tehnički dio prijema u NATO, jer svaka država članica tog saveza mora da potvrdi taj poziv u parlamentu, što je procedura koja može trajati od 12 do 24 mjeseca.

"Crna Gora je time definisala svoj status, Makedonija se može smatrati neformalnim članom dok je BiH, kao i u svemu ostalom, u provizorijumu. Sada možemo očekivati burna politička zbivanja u Crnoj Gori jer je to pitanje (članstvo u NATO) jedino oko kojeg se okuplja tamošnja opozicija", rekao je Radić.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније