Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Tanjug ]

30. 12. 2015. 08:56 >> 08:43
10

REAKCIJE NA RAJNERA

"Ideje NDH su prijetnja Hrvatskoj"

Predlog predsjednika Sabora Željka Rajnera da bi ta institucija mogla biti preimenovana u Hrvatski državni sabor izazvao je polemiku u tamošnjoj političkoj javnosti.

Predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić upozorio je da su ideje NDH latentna pijretnja hrvatskom društvu.

Pusić je u otvorenom pismu Rajneru poručio da je novoizabrani predsjednik u to mogao da se uvjeri na svakom koraku - od relativizacije zloćudnosti ustaškog pozdrava "Za dom spremni", od uzvika članova njegove stranke "U Kevinu jamu s njima", od postupaka nekih od najuticajnijih biskupa Katoličke crkve koji su praktično beatificirali osuđenog ratnog zločinca za zločin u Ahmićima, zločin tako sličan onima koje su ustaše činile u Drugom svjetskom ratu, do notorne zadušnice za Antu Pavelića održane usred Zagreba, na isti dan kad je on izabran na poziciju predsjednika Sabora. 

"Promjena imena Hrvatskog sabora sigurno neće biti korak u smjeru vraćanja digniteta Sabora, osim kod NDH-nostalgičara. Kao što to nije pozivanje neosuđenog ratnog zločinca na svečano konstituiranje Sabora ili činjenica da u njemu sjedi osuđeni ratni zločinac. Na žalost to nije prošlost, sve se to događa danas, na izmaku 2015. i predstavlja 'realnu i sadašnju' prijetnju i nama i našoj djeci i našim unucima", rekao je Pusić. 

Zagrebački Jutarnji list tim povodom piše da su dvije mogućnosti: ili akademiku Rajneru prije izbora za predsjednika niko nije objasnio da je Sabor tradicionalni naziv državnog parlamenta u Hrvatskoj - ili njegov predlog o preimenovanju toga tijela ima neke drugačije ciljeve. 

"Hrvatski državni sabor naziv je podjednako pleonastičan kao i, eventualno, Hrvatski parlamentarni sabor (ili: Hrvatski državni parlamentarni sabor, ili: Hrvatski državni izabrani parlamentarni sabor, itd. ). Od čega se Sabor diferencira atributom: državni? Od sabora trubača u Guči, možda? Nije li Hrvatska po definiciji država? Od 841?", navodi list i dodaje da je Hrvatski državni sabor od 1942, kada ga je otkrio ustaški poglavnik Ante Pavelić. 

Povodom komentara predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je o predlogu Rajnera za promjenu imena Sabora, rekla da se ne bi time opterećivala i vraćala u prošlost. 

"Hrvatski državni sabor - zašto ne", zapitala je Grabar Kitarović, dok Jutarnji na to dodatno pita: “A zašto ne, onda, i Nezavisna Država Hrvatska"?

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније