Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 04. 2016. 10:57 >> 10:40
12

PISAO BANU

Dodik se UN-u žali na institucije BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik je u pismu generalnom sekretaru UN, Ban Ki-Munu, iznio optužbe na račun pravosudnih institucija BiH.

Dodik u popratnom pismu, poslatom uz izvještaj RS Savjetu bezbjednosti UN, u kojem RS daje svoje viđenje stanja u RS i BiH, tvrdi da je "tužilaštvo BiH zloupotrijebilo krivično pravosuđe i smijenilo direktora SIPA".

"Od tada do danas, novi direktor SIPA, po ovlašćenju suda BiH i tužilaštva BiH, učestvuje u provokativnim oružanim upadima u policijske stanice i druge ustanove u RS, kao i politički motivisanim hapšenjima i uznemiravanju građana BiH", naveo je Dodik. 

On je ocijenio da se sud i tužilaštvo BiH nalaze pod ogromnim uticajem bošnjačkih političkih lidera i, povremeno, određenih službenika iz međunarodne zajednice. 

Ovakve zloupotrebe podrivaju vladavinu prava, javne institucije, podjelu vlasti i saradnju između vlada, koja je neophodna za borbu protiv terorizma i drugih oblika kriminaliteta, naveo je Dodik u pismu. 

U ovom, kao i u ranijim dokumentima koje RS šalje Savjetu bezbjednosti UN u isto vrijeme kada i visoki predstavnik podnosi svoj izvještaj toj instituciji o stanju u BiH, ponovljeni su stavovi da je potrebna reforma sudske i tužilačke institucije na nivou BiH, prenijela je Fena. 

Navedeno je i da RS "snažno podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU, ali smatra da se evropske integracije ne smiju koristiti kao izgovor za centralizovanje ovlašćenja suprotno Ustavu".

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније