Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 05. 2016. 19:03 >> 18:46
1

LOŠE PLATE, SLABA ZAŠTITA

Slični problemi radnika u regionu

Neisplaćivanje plata, sporost sudske zaštite i izmjene zakonodavstva u pravcu fleksibilizacije radnih odnosa, neki su od problema sa kojima se suočavaju radnici u regionu, pri čemu je, prema riječima predstavnika hrvatskih sindikata, nephodno veće sindikalno organizovanje i regionalna saradnja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Mladen Novosel, saopštio je da su u regionu izgubljeni milioni radnih mjesta, što je posljedica u ratu nestale Jugoslavije, političke, ekonomske i socijalne tranzicije, netransparentne i kriminalne privatizacije, kao i deindustrijalizacije.

„Samo Hrvatska je izgubila oko 700 hiljada radnih mjesta. Višak radnika je opteretio sisteme socijalne sigurnosti. Sa druge strane, manje radnika u svijetu rada smanjio je priliv sredstava u te sisteme što je dovelo do kidanja mreža socijalne sigurnosti“, rekao je Novosel agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, poslodavci koriste broj nezaposlenih za kontinuirani pritisak na snižavanje plata, tako da se uočava trend rasta siromaštva među zaposlenima, što je do skoro bio rizik koji je uglavnom pratio nezaposlene.

„Globalizacija, potreba za stalnim rastom ekonomije i povećanje konkurentnosti, globalna ekonomska kriza kao posljedica finansijske, dodatno su pogoršali položaj radnika u regionu“ , smatra Novosel.

On je kazao da se sprega „novokomponovanih“ poslodavaca i vlasti najviše ogleda u kontinuiranoj promjeni radnih i socijalnih zakona, koji uvode sve više fleksibilizacije u oblicima ugovora o radu, u organizaciji radnog vremena, uz sve više prebacivanja raznih troškova na državu.

„Na taj način dolazi do pojave povremenih i privremenih poslova, mini-poslova, poslova na dnevnoj bazi bez stabilnog prihoda, sa sve manjim uplatama doprinosa što će automatski za posljedicu imati nesigurnost i siromaštvo u starosti“, naveo je Novosel.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније