Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 05. 2013. 12:10 >> 12:11
2

HAG

Prlić kriv za zločinački poduhvat

Haški tribunal osudio je bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petoricu oficira za zločine nad Bošnjacima.

Jadranko Prlić proglašen je krivim po većini tačaka optužnice i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju 25 godina. Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20, Valentin Ćorić 16 i Berislav Pušić na 10 godina.

Etničko čišćenje teritorije pod kontrolom hrvatskih jedinica u Bosni i Hercegovini kao i zločini počinjeni u cilju pripajanja ovih teritorija Hrvatskoj u periodu od 1992. do 1994, bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata u kom su učestvovali politički i vojni lideri Hrvatske i bosanskih Hrvata, utvrdilo je vijeće Tribunala većinskom odlukom.

Vijeće kojim je predsjedavao francuski sudija Žan-Klod Antoneti, većinom glasova prihvatilo je navode optužnice da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da se “politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci i drugi nehrvati s područja Herceg-Bosne, odnosno s prostora Hercegovine i srednje Bosne”. 

Jedan od ključnih dokaza uloge Hrvatske u sukobima u BiH izveden je stotinama stranica stenograma razgovora snimljenih u kabinetu hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana tokom 90-ih godina a koji otkrivaju planove za uspostavljanje Herceg-Bosne i njenog kasnijeg pripajanja Hrvatskoj. 

Bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića, zapovjednike HVO Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, ministra odbrane Herceg Bosne Bruna Stojića, zapovjednika Vojne policije HVO Valentina Ćorića i čelnika kancelarije HVO za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića optužnica je teretila za ubistva, silovanja, progone, prisilna iseljavanja, nezakonito pritvaranje i neljudsko postupanje, uništavanje i prisvajanje privatne imovine, prisilni rad, namjerno uništavanje civilnih, vjerskih, obrazovnih, istorijskih objekata, kao i terorisanje civila tokom opsade istočnog Mostara. 

Presudom napisanom na 2.629 stranica, sud je utvrdio posljedice opsade i sistematskih napada Hrvatskog vijeća obrane u osam opština Herceg Bosne usmjerenih protiv bošnjačkih civila, te niz pojedinačnih zločina, kršenja običaja rata i neljudskog postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima. 

Sudsko veće je utvrdilo i da je mostarski Stari most, srušen tenkovskim projektilima 9. novembra 1993. godine, bio “legitimna vojna meta” budući da su ga koristile jednice ABiH, ali i da je njegovo uništavanje nanijelo neproporcionalnu štetu civilnom stanovništvu. 

Suđenje šestorici vođa vojske bosanskih Hrvata bilo je najduži proces Tribunala, vođen od aprila 2006. do marta 2011. godine, sa ukupno 206 saslušanih svedoka i 10.000 izvedenih dokaznih predmeta. Tužilaštvo je za optužene tražilo dugogodišnje zatvorske kazne: po 40 godina za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, 35 za Valentina Ćorića i 25 za Berislava Pušića. Odbrane svih optuženih su tražile oslobađajuće presude.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније