Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

25. 04. 2017. 12:45 >> 12:20
1

"NE DA(VI)MO BEOGRAD"

Protest povodom godišnjice rušenja u Savamali

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" održaće danas protest "Tragovima fantoma" povodom godišnjice noćnog rušenja u izbornoj noći 25. aprila 2016. godine u beogradskoj četvrti Savamala.

 

 

 

 

 

Inicijativa je na protestima više puta zahtijevala da zbog noćnog i nenajavljenog rušenja u Hercegovačkoj ulici budu smijenjeni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić i političku i krivičnu odgovornost svih onih koji su umiješani u slučaj.

Protest počinje u 18.00 u Hercegovačkoj ulici.U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmjeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Iz izvještaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nijesu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Janković je utvrdio da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mjera poslije rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vrijeme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali, rekla je prije izvjesnog vremena u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da se Siniša Mali hvalio kako je organizovao rušenje baraka u Savamali.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana.

Predmet o Savamali (KTN-60/16) u tužilaštvu je i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.Inače, objekti u Savamali su se nalazili na dijelu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi".Takođe, ršenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.Protestima Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" do sada se priključivalo više hiljada građana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније