Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: N1, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2017. 10:43 >> 10:16
12

BAZDULJ O MANDATARKI

To što je Brnabić gej, nije nevažno

Pisac Muharem Bazdulj rekao je da seksualna orijentaicija Ane Brnabić, mandatarke za sastav nove vlade Srbije, nije nešto na čemu bi trebalo insistirati, ali i da ne misli da je to nevažno.

Smatra da bi dolazak LGBT osobe na najvišu funkciju u zemlji, u dugoročnom smislu moglo da olakša položaj te populacije u Srbiji.

Bazdulj je rekao da pretpostavlja da će buduća premijerka Brnabić, kako je i najavljivala, nastaviti da sprovodi politiku vlade Aleksandra Vučića, ali smatra i da je njeno imenovanje, "u toj vječnoj klackalici između Istoka i Zapada", signal da će ona biti više prozapadno orijentisana, nego da je npr. za mandatara imenovan Ivica Dačić.

Bazdulj za N1 kaže da je dobro za Srbiju da, po prvi put u svojoj istoriji, dobije ženu za premijera, a dodaje da, iako ne bi trebalo insistirati na njenoj seksualnoj orijentaciji, to nije potpuno nevažno.

Riječ je o, kako kaže, simboličkom momentu uključivanja jednog dijela društva koji je doskora bio i zakonski diskriminisan, budući da je homoseksualnost u Srbiji dekriminalizovana tek 90-ih godina prošlog vijeka.

"Meni je jedan senator republikanski u jednom intervjuu rekao da bi glasao za Obamu kako bi Afroamerikanci bili svjesni da mogu da zauzimaju i najviše funkcije. Naravno da ona (Brnabić) nije postavljena zbog toga, ali mislim da nije nevažno. Važno je i za društvo u cjelini”, kaže on.

Na pitanje mora li u naslovima i domaćih i svjetskih medija da se insistira na polu i seksualnoj orijentaciji nove mandatarke, Bazdulj je rekao da to nije situacija samo sa Srbijom i da je novopostavljeni premijer Irske, koji je takođe gej, isto tako bio prva vijest u svjestkim medijima.

"To je na globalnom nivou rijedak fenomen, i u tom smislu je za imidž Srbije dobro. Postoji i onaj termin 'pink washing', gdje se insistiranjem na doborom položaju LGBT zajednice skriva problem sa nekim drugim manjinama, kao npr. u Izraelu. Ono što ne bi valjalo, i nadam se da se neće desiti, je da se kaže 'mi smo super', a da imamo slučajeve napada iz mržnje na druge manjine”, upozorava on.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније