Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

31. 07. 2017. 10:20 >> 09:52
8

LJAJIĆ SMATRA

Zamrznuti konflikt na Kosovu protiv intresa Srbije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajijć izjavio je danas da je stanje zamrznutog konflikta na Kosovu protiv interesa Srbije i da je zato dobro što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa idejom o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, kako bi se ubrzalo rješavanje tog pitanja.

 

 

 

 

"Stanje zamrznutog konflikta koje nude mnoge političke stranke u Srbiji je apsolutno protiv interesa Srbije. Vrijeme ovdje ne radi niti za Srbiju, a još manje za Srbe na Kosovu, jer je Srba na Kosovu sve manje. A zapravo zahvaljujući ljudima koji su ostali dolje da žive Srbija je u poziciji da legitimno pregovara i brani svoje državne i nacionalne interese", reko je Ljajić za RTS.

On je rekao da dok Srbi žive na Kosovu ta šansa postoji.

"Što vrijeme odmiče sigurno je da će njihov broj biti manji jer žive u jako teškim uslovima, a samim tim će pregovaraćka pozicija biti gora. Zato opcija zamrznutog konflikta ne odgovara Srbiji", naveo je Ljajić.

On je ocijenio da ovako možemo doći u stanje "puzajući nezavisnosti za koju Srbija apsolutno ništa neće dobiti".

Komentarišući predlog njegove stranke Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) o normalizaciji odnosa u tri faze Ljajić je rekao da Srbija mora da pokaže dozu "državnog pragmatizma". "Dakle, da učinimo koncesije, a za te koncesije moramo nešto da dobijemo.Onda sam tu naveo finansijska podrška za razvoj infrastrukture povezivanje Kosova sa centralnom Srbijom, izgradnja puta o kome se toliko govori Niš-Priština-Drač", naveo je Ljajić.

On je rekao da bi druga koncesija bila ubrzanje evropskih integracija Srbije: "Zašto mi činimo ustupke Kosovu ako tapkamo u mjestu kada govorimo o našem evropskom putu", upitao je.

Treća koncesija statusa, po Ljajiću je, da vidimo kakav će biti sadržaj, Zajednica srpskih opština, manastiri, kulturna baština, imovina...

"To su sve pitanja koja moraju biti na drugoj strani stola kada se govori o koncesijama koje Srbija čini", naveo je on.On je rekao da o predlogu SDPS nije razgovarao sa predsjednikom Srbije i da čeka početak unutrašnjeg dijaloga.

"Onda ćemo imati konkretan plan šta mi podrazumijevamo pod svakom tačkom, zašto to tržimo. Konkretne ekonomske pokazatelje. Mi danas plasiramo robe na Kosovo više nego duplo više nego što izvozimo u SAD... Mi moramo da povećamo ekonomsku i trgovinsku saradnju jer je to interes Srbije", naveo je Ljajić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније