Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

03. 10. 2017. 11:36 >> 11:11
1

TAČI SAOPŠTIO

SAD ulaze u dijalog Kosova i Srbije

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da je potpredsjednik SAD Majk Pens obećao da će se SAD direktno uključiti u dijalog Beograda i Prištine.

"Došlo je vrijeme za direktno uključivanje SAD u dijalog Kosova i Srbije. Potpredsjednik Pens je potvrdio posvećenost i angažovanost Bijele kuće u ovom značajnom procesu", rekao je Tači za Radio-televiziju Kosova.

Prema Tačijevom mišljenju, ovo angažovanje SAD će dati nov značaj, dinamiku i kredibilitet uspješnom zaključenju razgovora. 

On je objasnio da je sa Pensom razgovarao o tri pitanja, od kojih je glavna tema bilo formiranje kosovske vojske koje će se, prema njegovim riječima, desiti ove godine. 

Prvo pitanje je, kako je kazao, bilo nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao finalnoj fazi ovog procesa sa istorijskim sporazumom o normalizaciji i pomirenju uz vodeću ulogu EU. 

"Potpredsjednik Pens je još jednom potvrdio američku poziciju da Kosovo kao suverena zemlja ima pravo da formira oružane snage i potvrdio da će te nove snage Kosova biti moderne i multietničke, sa NATO standardima. Sve obaveze i odgovornosti će biti ispunjeni ove godine i oružane snage Kosova će biti stvorene", rekao je Tači. 

On je takođe naveo da američka administracija traži od Kosova da riješi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom što prije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније