Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

(B92)

19. 04. 2018. 23:33 >> 23:30
4

ISTRAŽIVANJE IPSOSA

Žele Kosovo u Srbiji, ali bez lične žrtve

Veliki broj građana Srbije vidi Kosovo u sastavu te zemlje, ali većina nije spremna na lične žrtve, ukoliko je to uslov, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Predstavljajući rezultate istraživanja, predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević kazao je građani nemaju čvrste i konzistentne stavove o Kosovu, već da na njih utiču pojedinačni događaji i emocije, ali i stavovi okoline.

"Kosovo je užasno eksplozivna tema koja nije prioritet dok se tamo nešto ne dogodi. Građani kažu da su nizak standard, ili nezaposlenost prioriteti dok 59 odsto ispitanika ne prati teme o Kosovu", kazao je Bogosavljević, na predstavljanju rezultata istraživanja u Beogradu.

Bogosavljević je naveo da petina građana vjeruje da će Kosovo postati nezavisno u budućnosti, odnosno da će se trenutno stanje održati, dok 11 odsto ispitanika smatra da je najbolje rješenje ostanak Kosova u sastavu Srbije kao suštinske autonomije, iako ne znaju šta ona podrazumijeva.

Upitani da li Srbija treba da se drži procesa evrointegracija po cijenu priznanja nezavisnosti Kosova, 42 odsto ispitanika je navelo da je Kosovo izgubljeno i da se treba fokusirati na evrointegracije, dok 36 odsto građana smatra da Srbija nema nikakve koristi od EU i da ne treba da pravi kompromise po pitanju Kosova.

"Raste procenat građana koji nijesu skloni kompromisu oko Kosova, ali generalno mali broj je spreman na lično odricanje zarad očuvanja Kosova u sastavu Srbije, pri čemu građani koju su spremni na tu žrtvu u prvom redu navode da bi prihvatili ukidanje Šengena ili život sa trenutnim ekonomskim standardom zarad očuvanja Kosova", kazao je Bogosavljević.

Istraživanje je pokazalo i da 40 odsto građana smatra da bi priznanje nezavisnosti Kosova vodilo daljem rasparčavanju Srbije, ali i da je za dvije trećine građana, ako bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije, neprihvatljivo da predstavnici Albanaca budu na visokim državnim funkcijama.

Više od 40 odsto građana smatra i da bi političar koji bi priznao da je Kosovo izgubljeno, pokazao veliku hrabrost i stekao poštovanje naroda, ali većina ispitanika smatra i da bi to bilo njegovo "političko samoubistvo".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније