Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

s.đ. [ Beta ]

21. 04. 2018. 13:09   >>  13:10

STEJT DEPARTMENT

Pravosuđe i korupcija najveći problemi u Srbiji

Ocijenjeno je da su nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, miješanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice najveći problemi u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji.

U izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, američki Stejt department podsjetio je da su 2016. godine održani vanredni parlamentarni izbori, a 2017. predsjednički, uz ocjene da su izbori uglavnom bili slobodni, ali da su tokom obje predizborne kampanje favorizovani provladini kandidati, prenosi Glas Amerike.

Ocjenjuje se i da je pravni okvir za odštetu žrtava kršenja ljudskih prava, počinjenih tokom '90-tih neadekvatan, a da tužioci za ratne zločine nijesu postigli veliki napredak u tim slučajevima.

Vlada Srbije preduzela je korake da krivično goni zvaničnike, i u policiji i u vladi, nakon što su zloupotrebe razotkrivene u javnosti, ističe se u izvještaju, ali i dodaje da mnogi posmatrači vjeruju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja ostali neprijavljeni i nekažnjeni.

Kada je riječ o stanju ljudskih prava na Kosovu, izdvajaju se napadi na novinare, nasilje nad raseljenima, pripadnicima etničkih manjina i LGBT zajednice, rasprostranjena korupcija u vladi, te nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, navodi Glas Amerike.

Stejt department podsjeća da su izbori, održani na Kosovu u junu, ocijenjeni kao fer i slobodni, a da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nastavljen uz prekide, te da su se dvojica predsjednika saglasila da primijene sporazum iz 2015. godine o integraciji sudskog sistema severnog Kosova u nacionalne strukture.

Stejt department navodi i da je vlada preduzela korake da kazni zvaničnike odgovorne za zloupotrebe, ali da mnogi u opoziciji, civilnom društvu i medijima vjeruju da su visoki zvaničnici odgovorni za korupciju i da za to nijesu kažnjeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније