Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 07. 2013. 09:41 >> 09:41

ISTRAŽIVANJE

Muslimani sa Balkana najmanje poste

Povodom Ramazana, najsvetijeg muslimanskog mjeseca, u kojem muslimani obavljaju post cijeli jedan mjesec, agencija Anadolija sprovela je mini-istraživanje u kolikoj mjeri pripadnici Islama u raznim zemljama svijeta obavljaju post.

 

Prema posljednjim rezultatima istraživanja instituta "Pew", koji je sproveden ove godine, muslimani u zemljama Balkana nalaze se u grupi muslimana koji u najmanjoj mjeri obavljaju post tokom mjeseca Ramazana.

Prema navedenom istraživanju, od zemalja Balkana u kojima živi značajan procenat muslimana, u Albaniji samo njih 44 posto obavlja post tokom.

Nakon Albanije slijedi Bosna i Hercegovina gdje 75 posto muslimana obavlja post, kao i muslimani Kosovo gdje je 76 posto muslimana izjavilo da posti.

Takođe, od ostalih zemalja u svijetu, gdje živi značajna muslimanska populacija, među onima koji poste najmanje nalaze se i muslimani iz Kazahstana gdje njih 30 posto obavlja post tokom Ramazana, a nakon njih slijede muslimani Azerbejdžana sa 43 posto, Uzbekistana 50 posto, Kirgistana 53 posto i Konga sa 69 posto.

S druge strane, najveći procenat muslimana koji obavljaju post nalazi se na Tajlandu gdje skoro svi pripadnici islama poste, kao i u Kamerunu, Indoneziji i Maleziji.

Nakon njih slijedi Maroko gdje je 98 posto ispitanih muslimana kazalo da posti kao i u Čadu i Senegalu, gdje posto po oko 97 posto muslimana.

U Avganistanu posti oko 96 posto muslimana, kao i u Etiopiji i Keniji, u Egiptu je taj procenat oko 95 i Turskoj 84 posto.

Istraživanje je pokazalo da oko 63 posto muslimana u cijelom svijetu obavlja pet dnevnih molitvi, dok je 9 posto muslimana izjavilo da je već obavilo hadž, odnosno hodočašće u Meku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније