Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

05. 10. 2018. 15:07 >> 14:47
2

TAJMS TVRDI

Bler nakon Merkel o podjeli Kosova i sa zvaničnicima SAD-a

Bivši britanski premijer Toni Bler razgovarao je sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i pozvao je da preispita protivljenje podeli Kosova, a uskoro će o tome razgovarati i u Vašingtonu sa zvaničnicima Savjeta za nacionalnu bezbednost SAD-a, piše londonski list Tajms.

"Iako je Institut za globalne promjene Tonija Blera negirao da bivši premijer lobira za dogovor o podjeli Kosova u ime predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića), insajderi upućeni u razgovore više puta su tvrdili da se Bler već sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je pozvao da preispita svoje protivljenje planu o podjeli, a da se sada sprema u Vašingtonu da zagovara podjelu kod predstavnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD-a", piše Tajms.

U tekstu pod naslovom "Etnička podjela koja bi mogla da vrati rat na Balkan", objavljenom na sajtu, list navodi da plan o podjeli Kosova ima malo pristalica na Kosovu, kako među Srbima tako i među Albancima.

Navodi se da je čak i sjeverno od ijreke Ibar, gde 40 hiljada Srba živi u četiri opštine koje bi mogle da budu predmet "razmjene teritorije", srpska zajednica podijeljena i uplašena za svoju budućnost.

Najveći protivnik podjele na sjeveru Kosova Oliver Ivanović ubijen je početkom godine, što je stišalo Srbe u protivljenju Vučiću, dodaje se.

Tajms ocjenuje da su očita letargija EU i Vašingtona prema izgledima da se i zvanično odobri etničko čišćenje i napuštanje političkih vrednosti za koje se nekada mislilo da su nepovredive uzburkali duhove rata i citira bivšeg ministra spoljnih poslova, sada lidera opozicione Narodne stranke Vuka Jeremića da je "ponovno iscrtavanje granica na Balkanu veoma opasna ideja" koja bi se mogla odraziti na druge dijelove regiona.

Jeremić je prvi, početkom oktobra u jednom intervjuu, objavio informaciju da Toni Bler u ime predsjednika Srbije "iza kulisa pregovara sa najvažnijim međunarodnim zvničnicima" o podjeli Kosova, ali su i Vučić i Blerov Institut za globalnu promjenu negirali te navode.

Tajms navodi da osim što postoji mogućnost da će izazvati lančanu reakciju nasilja, ideja o podjeli ima mnoge očigledne nedostatke. Kroz Preševsku dolinu u kojoj živi oko 60 hiljada Albanaca prolazi i glavni strateški putni pravac Srbije ka jugu, Koridor 10, dok bi teritorija koja se predlaže za razmjenu na Kosovu ostavila najveći dio preostalih Srba, oko 70 hiljada ljudi i najvažnije crkve i manastire SPC južno od Ibra i isključene iz dogovora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније